“Sorumluluk Genelkurmay ve Hükümet’te”

Uludere alt komisyonundan Kürkçü, “Harekatın Ankara’dan yönetildiğini, sorumluluğun, Genelkurmay’da ve dolayısıyla siyasi iradede olduğunu” söyledi. Gök de operasyonun Başbakanlık ve Genelkurmay’ın bilgisi dahilinde yapıldığını söyledi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Uludere alt komisyonunun bugünkü Şırnak temaslarının ardından bianet’e yaptığı açıklamada, “Olay Ankara’da başlamış, Ankara’da bitmiş” diyerek, araştırmalarının bundan sonra Ankara’da devam edeceğini söyledi.

Kürkçü, bunun planlı bir katliam olduğunu düşündüklerini, bu kanaatinin olgularla da desteklendiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Levent Gök de askeri yetkililerle yaptıkları görüşmelerin sonucunda tespitleri yaptıklarını açıkladı:

“Harekatla ilgili Şırnak’taki birliklerin sorumluluğu yok. Tüm operasyon Ankara’dan verilen komutlar ve emirlerle gerçekleştiriliyor. Sınır ötesi harekatla ilgili tüm görüntüler ve tespitler Ankara’dan yapılıyor. Hedefin tespiti konusunda da yaygın kanının aksine Şırnak’taki askeri yetkililerin bir dahli yok.”

“Harekatla ilgili bilgilerin ve yetkinin Genelkurmay’da ve Başbakanlık’ta olduğunu düşünüyoruz. Çalışmalarımızı Ankara’da sürdüreceğiz.”

Şırnak’ın Uludere ilçesindeki Gülyazı (Bujeh) ve Ortasu (Roboski) köylerinden 34 köylerinden 34 kişinin sınırı geçerken bombardımanla öldürülmesinin ardından Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan alt komisyon, bugün Şırnak’ta askeri ve sivil yetkililerle görüştü.

Komisyon; tümen komutanı, tugay komutanı, tugay komutan yardımcısı, jandarma alay komutanı, vali, vali yardımcısı ve savcıyla konuştu.

Kürkçü, hem bugün yaptığı görüşmeleri hem de dün köylülerle konuşmalarını anlattı:

“Yerel askeri birliğin sorumluluğu yok”

* Bugün ortaya çıkan tablodan anlaşılan, hava harekatının yerel askeri birliklerin katkısı, yetkisi ve sorumluluğu olmadan gerçekleştiği yönünde. Yetki bütünüyle Genelkurmay’da ve operasyonun, sınır ötesi harekât tezkeresine dayanarak yapıldığı anlaşılıyor.

* Bombardıman sırasında, öncesinde ve sonrasında Haftanin bölgesinde, PKK faaliyetlerinin artmakta olduğuna dair alınan istihbarat var ve çok sayıda telsiz konuşmaları dinlenmiş. Bölgede bir alarm hali vardı. Fakat buradaki birliklerin aldığı kendi tedbirler ile hava harekatı arasında bir ilişki olmadığını söylediler.

* Olaydan önce çekilen dört saatlik Heron görüntülerini izleyeceğiz. Görüntüler şu anda soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’nda. Akşam 21:00’de buradaki yerel birliklere hareketlerine son vermeleri emri geliyor. Onlar da Ankara’dan gelen emirle bölgedeki tüm faaliyetlerine son veriyorlar.

* Genelkurmay, Başbakanlık, İçişleri Bakanlığı’nda görüşmeler yapacağız. Araştırmaya Ankara’da devam edeceğiz.

* Köylülerin anlattıklarıyla, yetkililerle yapılan görüşmelerde söylenenler örtüşüyor. Köylüler de kendilerine askeri yetkililerden herhangi bir uyarı yapılmadığını, şimdiye dek alıştıkları biçimde bu sınır ötesi alışverişi sürdürdüklerini ve ansızın böyle bir saldırıya maruz kaldıklarını söylemişlerdi.

“Ankara’da başladı, Ankara’da bitti”

* Köylüler bunun planlı bir katliam olduğunu söylemişlerdi, böyle olduğu apaçık ortada. Şimdi bu katliam emrini kimin, neden verdiğini ortaya çıkartmak gerekiyor. Konuyla ilgili bunca ayrıntılı bilgiye erişmeden önce de mantıken bunun planlı bir katliam olduğu kanaatindeydim.

* Şimdi, bu kanaatim olgularla desteklenmiş oldu. Bunun sınır ötesi bir harekat olduğunu ve sorumluluğun Genelkurmay’da ve dolayısıyla siyasi iradede olduğunu düşünüyordum. Dinlediklerimden sonra da böyle düşünüyorum. Roboski’de olan olay, Ankara’da başlamış, Ankara’da bitmiştir. İki ay içerisinde araştırmamızı tamamlamayı umut ediyoruz, daha önce de tamamlanabilir.

bianet