“Savaş Bitecekse Gelin Bizi Tutuklayın”

Tahliye olan SDP’den Turan ile TÖP’ten Kayserilioğlu’nun toplantısına katılan BDP-Blok milletvekilleri, 1400 kişinin tutuklanacağı iddialarına tepki gösterdi.

Devrimci Karargah davasının 13 Ağustos’taki duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilen Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) Genel Başkanı Rıdvan Turan ve Toplumsal Özgürlük Platformu (TÖP) sözcüsü Oğuzhan Kayserilioğlu bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya, BDP-Blok İstanbul vekilleri Tuncel, Levent Tüzel ile Sırrı Süreyya Önder, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve eski BDP milletvekili Akın Birdal da katıldı.

Toplantıda konuşan Tuncel, kendisinin de 8,5 ay cezevinde tutuklu kaldığını hatırlatarak, “Bunun hesabını kim verecek? Büyük bir hukuksuzluk bu” dedi. “Bugünlerde herkes bir liste oluşturmuş, 1400 kişiyi tutuklayacaklarmış” diyen Tuncel, “Bizi tutuklayınca savaş bitecekse, Kürt halkı diline ve kimliğine kavuşacaksa, Kürtlerin hakları Anayasal güvenceye kavuşacaksa, biz buradayız, gelin bizi tutuklayın. ‘Gelin savaşalım’ diyorlar, biz barış cephesinde yer alıyoruz. Bunun bedeli neyse ödemeye varız” dedi.

“Yeni döneme giriyoruz”

Tüzel ise konuşmasında Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına değindi. MGK’nın son toplantısında oturma düzeni üzerinden bir tartışma yürütüldüğünü belirten Tüzel, “Asker sivil bütün devlet organları savaşta bir görüş ve eylem birliği içinde olduklarını gösterdi. 1 Eylül Dünya Barış Günü yaklaşırken gündemdeki devlet terörü, şiddet ve savaşın birinci dereceden sorumlusu iktidardır. Mücadelemizi sadece Meclis’te değil olmamız gereken her yerde sürecek. Yeni bir döneme giriyoruz bu açık” dedi.

“Hiçbirimiz güvende değiliz”

Birdal ise “Bugün 11 ay önce yaşanan bir hukuksuzluğun giderilmesine yönelik bir adım atıldı. Turan ve diğer dostlarımızla olmanın sevincini yaşarken Devrimci Karargah adı altındaki operasyonla arkadaşlarımızın hala içeride olmasının burukluğunu yaşıyoruz” diye konuştu. Önder de Kayserilioğlu ve Turan’ın tahliye olmasından duyduğu mutluluğu anlattı.

Kürkçü, tahliyeleri, “Son zamanlarda ortaklaşa giriştiğimiz ve başarıyla sonuçlandırdığımız birkaç işten biri” olarak tanımladı ve ekledi:

“1400 kişilik yeni bir sıradan bahsediliyor. Hani yasama ve yürütme birbirinden bağımsızdı? Şimdi bunlara uygun yargıçlar aranıyormuş. Hiçbirimiz güvende değiliz. Onun için yeni yığınaklar yapalım önümüzdeki günler daha sıkı bir dayanışmayı gerektiriyor.”

Haber bianet, Fotoğraf etha