“Samast’ın Yargılanması Yetmez, Dava Burada Bitmez”

Hrant Dink cinayeti davasının 19. duruşması için Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelen Hrant’ın Arkadaşları, “bu işi tezgahlayan ‘ağabeyleri’nin peşini bırakmayacağız” dedi.

İstanbul Şişli’de 19 Ocak 2007’de Agos gazetesi önünde öldürülen gazeteci  Hrant’ın Dink cinayeti davasının 19. duruşması bugün (29 Temmuz) Beşiktaş Adliyesi’nde görülüyor.

Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in tutuklu yargılandığı davanın duruşmasını, Fransız Barosu temsilcileri, Avrupa Birliği (AB) Yeşiller Grubu ve Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth da izliyor.

Duruşma başlamadan önce, başından beri davanın takipçisi olan “Hrant’ın Arkadaşları”ndan bir grup saat 10:00’da Dolmabahçe’de buluştu. Grup Beşiktaş İskelesi’nde de diğer grupla buluştu.

Dolmabahçe önünde, aralarında  Rakel Dink, milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü, Sırrı Süreyya Önder, Osman Kavala, Rakel Dink, Hakan Tahmaz, Bülent Aydın, Zeynep Tanbay, Rober Koptaş, Sema Solaklı, Turgut Kazan, Ferdan Ergut, Masis Kürkçügil‘in de bulunduğu göstericiler, “Unutmayacağız” ve “Hrant İçin Adalet İçin”, “Affetmeyeceğiz” pankartları önünde toplandı.

“Bu dava böyle bitmeyecek” dövizleri taşıyan grup,  “Öldür diyenler yargılansın”, ” Faşizme inat kardeşimsin Hrant”, “Faşistler vuruyor, AKP koruyor”, “Hepimiz Hrant’ız hepimiz Ermeni’yiz”, “Türk, Kürt, Ermeni yaşasın halkların kardeşliği”, “Hrant için, adalet için”, “Faşist devlet hesap verecek”, “Unutmayacağız ve affetmeyeceğiz” sloganları attı.

“Samast’ın ağabeylerinin peşini bırakmayacağız”

Hrant’ın Arkadaşları adına basın açıklamasını okuyan Metin Eray, Ogün Samast’ın yargılanması ile adaletin geldiğine inananların yanıldığını, bu işi tezgahlayın “ağabeylerinin” peşini bırakmayacaklarını söyledi.

“Sahipsiz soruların karanlığında adalet duygumuz kırık, öfkemiz gitgide büyüyor. Ama kimse unutmasın; bu dava böyle bitmez! Ogün Samast ceza alınca ‘işte adalet’ diyenler, bu işi tezgahlayan “ağbileri”nin peşini bırakacağımızı düşünmüş olmalılar. Yanılıyorlar!”

“Bugüne kadar kimler soruşturuldu?”

Eray, Dink’in katledilişinden sorumlu kimsenin yargı önünde olmadığını hatırlatarak, AİHM kararlarını yakınından bile geçilmediğini söyledi.

“İstanbul Emniyet’indeki görev ve sorumluluk sahipleri hakkında İçişleri Bakanlığı’nın soruşturma izni vermesinin ardından Celalettin Cerrah’a soru soran var mı? İstanbul Valisi Güler milletvekilliğine sığındı, er ya da geçgerçekle yüzleşmek zorunda kalacak

Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen Devlet Denetleme Kurulu’ndan niye ses çıkmıyor? MİT’in soruşturulması için Başbakan lık’tan sonunda izin çıktı!  Kimler soruşturuldu?”

Eray, Hrant’ın davasının diğerleri gibi “hafıza çöplüğünde” kaybolacağını sananların yanıldığını, davanın takipçisi olmaya devam edeceklerini söyledi.

Davayı izlemeye gelen Mersin Barosu Başkanı Hulki Özel de Samast’ın ceza almasının ardından insanlarda “daha ne istiyorsunuz” algısı oluştuğunu, ancak kendilerinin bütün sorumluların yargılanmasını istediklerini söyledi.

“AİHM tavsiye kararlarına uyulmalı”

Açıklamanın ardından grup Beşiktaş Adliyesi’ne yürüdü. Burada Paris Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Olivier Guilbaud, Ogün Samast’ın yargılanması ile  adaletin yerine gelmediğini, ancak tüm sorumlular yargılandığında adaletin yerini bulacağını söyledi. “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) tüm tavsiye kararlarına uyulmalıdır. Bu davanın sonuna kadar arkasında olacağız”

Nilay Vardar
bianet