Mersin’de halk barikatları aşıp çadır alanına girdi

Mersin’in Akdeniz İlçesinde halk polis barikatlarını aşarak gece baskın yapılan Demokratik Çözüm Çadırı’nın bulunduğu Güneş Mahallesi’ne girdi.

Halk, çadırları yeniden kurmak için hazırlıklar yapıyor. Yer yer çatışmaların olduğu kentte gerginlik devam ediyor. Mersin merkez Akdeniz İlçesi Güneş Mahallesi’nde kurulan çadıra, gece saat 02.00 sıralarında yüzlerce polisin katılımıyla yapılan operasyonun ardından binlerce kişiş, kentin dört bir tarafından çadırın kurulduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Çadırın bulunduğu park alanını 4 bir taraftan panzerlerle abluka altına alan polisler, operasyon sırasında çadırların kurulu olduğu parkta bulunan ve kültür merkezi olarak halka hizmet veren Akdeniz Belediyesi Sosyal Tesislerine ait kapı ve camları da kırarak içeri girdi. İçeride bulunan mobilya ve diğer malzemeler tahrip edilirken, mutfakta bulunan katı ve sıvı tüm gıdalar da birbirine karıştırılarak yerlere döküldü.

HALK POLİS BARİKATLARINI AŞTI

Saldırının ardından sabahın erken saatlerinden itibaren BDP Akdeniz İlçe Örgütü önünde bir araya gelen binlerce kişi, polis barikatını aşarak, çadırların kurulduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Aralarında BDP PM Üyesi Mehmet Duymaz, İl Başkanı Cihan Yılmaz, BDP’li Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk’ün de bulunduğu kitle, polis barikatını aşarak, çadırın söküldüğü alana girdi. BDP PM üyesi Duymaz, “Ne pahasına olursa olsun, demokrasi evi olarak bilinen barış çadırlarını terk etmeyeceğiz. Barış çadırlarımızı yeniden kuracağız, hazırlıklarımız devam ediyor. Saldırıda birçok arkadaşımız yaralandı. AKP’nin ve polisinin, halkımıza yönelik terörünü kınıyoruz. AKP terörüne karşı direnişimizden asla vazgeçmeyeceğiz” dedi.

ESNAF POLİS TERÖRÜNE KEPENKLERİ KAPATARAK YANIT VERDİ

Öte yandan, sokak aralarında yer yer çatışmalar devam ederken, sabahın ilk ışıklarından itibaren çadırlara operasyon düzenlendiğini öğrenen Mersin’deki tüm Kürt esnaflar, tepkilerini kepenklerini indirerek gösterdi. Kepenklerin kapanmasıyla adeta hayalet kente dönüşen Akdeniz ve Toroslar ilçeleri ile Yenişehir ilçesindeki Kürt esnaflar, çadırlar yeniden kurulana dek kepenklerini açmayacaklarını ifade etti. Çatışma, Toroslar, Yenişehir ve Akdeniz bölgesinin birçok mahallelerinde, sokak aralarında gruplar şekilde devam ederken, çadırın söküldüğü alanda ise gerginlik sürüyor.

Öte yandan ESP, EMEP, SDP, 68’li ve 78’liler temsilcileri gruplar şeklinde çadırın söküldüğü alana geldi. Blok adına ortak bir açıklama yapıldı. Kürt halkını özgürlük ve barış mücadelesinde yalnız bırakmayacaklarını açıklayan blok bileşenleri, çadırlara yönelik polisin müdahalesini kınadı. Blok üyeleri, “Kürtler artık yalnız değil, bizi birlikte yaşamaktan kimse alıkoyamaz. Halkların kardeşliğini savunan herkesin yeri barış çadırlarıdır“ dedi.

Çadır baskınında gözaltına alınan 70’i aşkın kişinin de halen gözaltında olduğu öğrenildi.

ANF‘den alınmıştır.