Mersin’de 10 BDP’li Gözaltında

Adana’dan sonra Mersin’e sıçrayan BDP’ye yönelik operasyonda aralarında il yöneticisi, PM üyesi ve Belediye meclis üyelerinin de bulunduğu 10 kişi gözaltına alındı.

Dün sabah (13 Eylül) eş zamanlı olarak yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan BDP Parti Meclisi üyesi Seyithan Kaya, BDP Mersin il Yöneticileri Nurettin Atuğ, Osman Aka, Akdeniz Belediye Meclis Üyeleri Selim Ekinci ve Hasan Arık, Demokratik Özgür Kadın Hareketi (DÖKH) Aktivisti Bedriye Bükte, Necmettin Pala ve Nasır Özmen’in yarın adliyeye çıkarılmaları bekleniyor.

“Altaylı’ya verilen 1400 kişilik liste belli olmaya başladı”

Gelişmeleri bianet’e değerlendiren BDP Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü, gerçekleştirilen operasyonlarla, hükümetin Kürt meselesini güvenlik politikaları kıskacına sokmaya başladığını söyledi.

“Fatih Altaylı aracılığı ile bize iletilen 1400 kişilik listenin kimlerden oluştuğunu bu operasyonlarla anlamaya başladık” diyen Kürkçü, son dönemde yaşanan gözaltı ve tutuklamaların hukukla ilişkilendirilemeyeceğini söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

* Ortada parti faaliyetleri dışında bir şey olmadığı için herhangi bir suçtan da söz edilemez. Bu insanlar silahla, şiddetle, zorbalıkla hiçbir şekilde irtibatları olmayan, barışçı insanlar. Dolayısıyla bir an önce serbest bırakılmalarını istiyoruz.

Bugün Diyarbakır’da grup toplantımızda da bu meseleyi ele alacağız.

* Bu operasyonlar böyle başladı ve böyle gidecek gibi gözüküyor. Ancak bu gidişe ciddi bir karşı koyuş da zorunlu. Çünkü bu gözaltılar hiçbir somut olaya dayanmıyor. Sadece önceden belirlenmiş listeler devreye sokuluyor.

* Şu an cezaevlerinde sadece Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davasından 2 bin 500’ün üstünde insan tutuklu bulunuyor.

“Avukatlarla dahi görüştürülmüyorlar”

Mersin BDP İl Başkan Yardımcısı Mahmut Karabulut ise gözaltıların KCK operasyonu kapsamında yapıldığını ifade etti.

Her zaman ki gibi dosyada gizlilik kararı olduğunu dile getiren Karabulut, gözaltına alınan on kişiye görüş yasağı getirildiğini ve avukatlarıyla dahi görüştürülmediklerini söyledi.

“Seçimlerden sonra iktidarın kullandığı dil nedeniyle operasyonların başlatılacağını tahmin ediyorduk. Bayram sonrasında Adana’da başlatılan operasyonlar şimdi Mersin’e sıçradı” diyen Karabulut, gözaltına alınan kişilerin serbest bırakılacaklarına inanmadığın, toplu gözaltı ve tutuklamaların da devam edeceğini tahmin ettiğini sözlerine ekledi.

Akdeniz Belediye Başkanı Mehmet Fazıl Türk de Fatih Altaylı aracılığı ile duyurulan bayramdan sonra 1400 kişinin tutuklanacağı yönündeki haberleri hatırlatarak, bu operasyonun Adana ve Mersin üzerinden başlatıldığını söyledi.

bianet