Kürkçü’ye iki konuşma için 20 yıl hapis tehdidi

Mersin milletvekilliği döneminde Tarsus BDP İlçe örgütünde, “çözüm ve müzakere”ye yönelik çaba ve etkinlikleri değerlendirdiği iki ayrı konuşması için Mersin Cumhuriyet Savcı vekillerince toplam 20 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenen Ertuğrul Kürkçü bugün Ankara’da mahkemeye çıkıyor.

Ertuğrul Kürkçü’nün toplam 20 yıla kadar hapis talebiyle Mersin’de yargılandığı iki dava birleştirilerek bugün 15:30’da Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesinde SEGBİS aracılığıyla görülecek.

Kürkçü’nün Mersin milletvekilliği döneminde, BDP Tarsus İlçe Binası önünde “Biz istiyoruz ki, barış masasına geri dönülsün. Bu savaş Türkiye’de gençlerin canını almaya devam etmesin. Savaşın sonunun gelmesi, barışın önünün açılması için de müzakereler başlasın” diyerek Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması için BDP ve DTK tarafından 14 Temmuz 2012’de Diyarbakır’da düzenlenecek mitingi destekleyen konuşması suç sayıldı.

Tarsus emniyeti tarafından hazırlanan fezleke milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasının ardından 2017’de Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Murat Şadan Baş tarafından iddianameye dönüştürüldü. Kürkçü’nün bu konuşması için “silahlı terör örgütüne üye olma” ve “propaganda” suçlamalarıyla ayrı ayrı 5 yıldan 10 yıla ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

Mersin Cumhuriyet Başsavcı Vekili Cemil Balcılar tarafından Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesinde aynı şekilde açılan diğer davada da Kürkçü, Mersin Milletvekili olarak Ekim 2012’de Tarsus BDP İlçe binasında, o tarihlerde Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması talebiyle cezaevlerinde sürmekte olan kitlesel açlık grevlerinin ölümle sonuçlanmaması için hükümeti harekete geçmeye çağıran konuşması nedeniyle “propaganda” ile suçlanıyor ve 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Her iki dosya birleştirilerek açılan davanın duruşması bugün, 24 Mayıs 2015 Perşembe, Ankara 16. Ağır Ceza Mahkemesi Duruşma Salonunda SEGBİS aracılığıyla yapılacak. Kürkçü duruşmada hazır bulunacak.