Kürkçü’nün dolu dolu geçen 29 Nisan’ı

Gün boyunca pek çok etkinliğe katılan Kürkçü, Mersin’deki tüm ezilenlerin yanında olacağını, onların sesi olacağını belirtti.

Ertuğrul Kürkçü 29 Nisan’a sekiz etkinlik ve ziyaret sığdırdı. Sabah basınla kahvaltıda bir araya gelen Kürkçü, daha sonra hasta tutsaklara kart atma eylemine destek vermişti. Eylemin ardından Genel-İş Sendikası, İştar Kadın Danışma Merkezi, Göç-Der, MKM ziyaretlerinin yanı sıra Kadın Emeği Kolektifi’nin düzenlediği konsere ve KESK içinde Yurtsever Emek Hareketi’nin yemeğine katıldı.

Genel-İş Sendikası Mersin Şubesi’ni ziyaret eden Kürkçü’yü karşılayan Genel-İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, “sizi meclise göndereceğiz ama bizim bir seçim şartnamemiz var” diyerek taleplerini sıraladı. Göksoy, Kürkçü’den özelleştirme ve taşeronlaştırmaya karşı durmasını, sendikasızlaştırmaya, mezarda emekliliğe geçit vermemesini talep ettikten sonra, “erkek egemenliğine, kadın emekçilerin örgütlenmesi önündeki engellere, kadının eşitsiz çalışma koşullarına karşı mücadele etmenizi istiyoruz. Doğanın talanına karşı durmanızı bekliyoruz” dedi. Bu seçim bildirgesindeki tüm taleplere uyacağını belirten Kürkçü daha sonra işçilerle söyleşti.

Bir kadın işçi, Mersin Genel-İş yönetimine ilk kez bu oranda kadınların dahil olduğuna dikkat çektikten sonra “biz yönetime aday olduğumuzda ‘erkek gibi sendikacılık yapın’ demişlerdi. Biz buna karşı kadın olarak sözümüzü söyleyeceğiz” diye sözlerini sürdürdükten sonra “mücadelemize kadının adaletini de katacağız” dedi. Bir başka işçi de, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Genel-İş yönetiminin değişmesinin ardından belediyenin işçileri sendikadan istifa etmeye zorladığını aktardı.

Anlatılanlar üzerine görüşlerini beyan eden Kürkçü, Genel-İş’in ardından İştar Kadın Danışma Merkezi’ne geçti.

İştar Kadın Danışma Merkezi’nin çalışmaları hakkında bilgi alan Kürkçü’ye, kadınların uğradığı şiddet olayları dışında toplumdaki şiddete ilişkin çalışmalar yaptıklarını aktaran yetkililer, “meclis başta olmak üzere karar alma mekanizmalarında kadın olmayınca, kadınlar lehine bir kazanım olamayacağını” belirttiler. Kürkçü de İştar’ın çalışmalarını önemli bulduğunu dile getirdikten sonra eşit ve adil temsil için mücadele edeceklerini belirtti.

İştar Kadın Danışma Merkezi’ndeki ziyaretten sonra Akdeniz Göç-Der’de Kürkçü’yü, dernek başkanı Selahattin Güvenç karşıladı. Göç-Der’in faaliyetleri konusunda bilgi veren Güvenç, Şırnak Besni bölgesinden zorunlu göçle Adana Karataş İlçesi, Tuzla bölgesinde ikamet etmek zorunda kalan 238 aile ile ilgili bilgileri sinevizyon gösterisi eşliğinde sundu. Seslerinin mecliste yankı bulması için Ertuğrul Kürkçü’yü desteklediklerini söyleyen Güvenç, “sizi parlamentoya taşıyarak çalışmalarımıza parlamento düzeyinde devam etmek istiyoruz” dedi.

Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) ziyareti ile güne devam eden Kürkçü’yü MKM’deki gençler coşkuyla karşıladı. Kürkçü, çalışmalarını yakından izlemeye çalıştığını belirttikten sonra, her alanda onlarla dayanışma içinde olmak istediğini belirtti.

Kadın Emeği Kolektifi’nin konserine de katılan Kürkçü Yasemin Göksu ve Koma Azad’ı dinledi. Konserde okunan mesajında Ertuğrul Kürkçü, “nasıl ki başka bir halkı ezen halk asla özgür olamayacaksa, erkekler de kadınları ezerek özgür olamazlar. Erkek egemenliğine karşı mücadele veren kadınların sesi olacağım.” dedi.

Konserin ardından KESK içindeki Yurtsever Emek Hareketi’nin yemeğine katılan Ertuğrul Kürkçü burada bir konuşma yaptı. Konuşmasında, emekçilerin mücadelesinin yanında kadınların, Alevilerin, çevre mücadelesi veren emekçi köylülerin ve Kürt Özgürlük Hareketi’nin mücadelelerin önemli dört dinamik olduğunu belirtti. Bu mücadelelerin hepsinin emek mücadelesi ile birleştiği zaman yeni bir Türkiye’nin oluşumuna katkı vereceğini söyleyen Kürkçü “Türkiye’yi bu dinamikler belirleyecek. Bir toplumsal devrim olacaksa bu dinamikler üzerinde olacak. Bunu hep birlikte başarabiliriz” diyerek sözlerini noktaladı.