Kürkçü’nün 33 Yıla Kadar Hapsinin İstendiği Dava Süreci Başladı

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü’nün Mardin ve Diyarbakır’da 2012, 2015-2016’da yaptığı üç konuşma nedeniyle 13,5 yıldan 33 yıla kadar hapsinin istendiği davanın görülmesine 6 Şubat 2019’da devam edilecek.

HDP Onursal Başkanı ve 24. Dönem Mersin, 25.-26. Dönem İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü hakkında Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi ve Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan iki ayrı davanın görülmesine bugün başlandı.

Kürkçü savunmasında “terör örgütü üyeliği” ve “propagandası” suçlamalarını reddederek, bir milletvekili olarak TBMM’de savunduğu görüşleri halkın önünde ve halkın arasında yinelemesinden ötürü suçlandığını söyledi ve iddianamelerin HDP milletvekillerine tutuklama yolunun açılması için yargının araçlaştırılmasından ibaret olduğunu ileri sürdü. 

Kürkçü davanın bir siyasi iktidar mücadelesinin yansısı olduğunu vurguladı: “Burada bulunuşumun nedeni yasadaki gerçek karşılığı ile ‘sanık’ ya da ‘şüpheli’ olmam değil, 2011-18 arasında HDP milletvekili olmam, ırkçılığa, sömürgeciliğe, faşizme, istibdada, mezhepçiliğe, kişi ve sülale egemenliğine karşı, eşitlik, özgürlük, adalet, demokrasi ve insan hakları için partimle birlikte mücadele vermemdir; bu mücadelenin halkta uyandırdığı sempati ve AKP-MHP İktidar Bloku’nda ve AKP Genel Başkanı’nda hâkimiyetin elden gittiğine ya da hiçbir zaman mutlak olarak tesis edilemeyecek olduğuna dair uyandırdığı derin kaygılardır.”

“Özyönetim” ve “Demokratik Özerklik” taleplerinin HDP ve HDK tarafından kuvvetle vurgulanmasının iddianamede ileri sürüldüğünün aksine “Türkiye’de süre giden çatışmayı körüklemeye değil barışçı ve demokratik mücadelelerin önünün açılmasına katkıda bulunduğu”nu savunan Kürkçü Diyarbakır’da düzenlenen DTK Olağanüstü Genel Kurulu’na katılmalarının çatışmaların sona ermesi için bir siyasi yanıt üretmeyi amaçladığını ifade etti.

“Öte yandan bu vesileyle bu konuşmalara yeniden baktığımda, kıyıcı bir çatışma ihtimalini gidermek ve çözümsüzlüğe demokratik ve özgürlükçü bir siyasetle yanıt vermek için ne kadar samimi gayret sarfettiğimizi yeniden hatırlayarak mücadele arkadaşlarımla bir daha gurur duydum. Bugün hapiste ve sürgündeki arkadaşlarımı buradan saygı ve minnetle anıyorum.”

6 Şubat 2019’da devam edilecek

Kürkçü’nün Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile savunma yaptığı ve Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde birleştirilen iki davanın görülmesine 6 Şubat 2019’da devam edilecek.

Mahkeme, Kürkçü’nün Anayasa Mahkemesi’ne yaptığı başvurunun bekletici sebep olarak kabul edilmesi talebini reddetti.

TIKLAYIN – Avukatı Açıkladı: Kürkçü Hakkında Düzenlenmiş Zorla Getirme Emri Yok

Davaların birleştirilmesi

Kürkçü’nün vekili Mustafa Bayram Mısır, müvekkili hakkında Mardin Nusaybin’de 2012’de yaptığı bir konuşma ve Diyarbakır’da 2015-2016’da yaptığı üç konuşma nedeniyle dava açıldığını söyledi.

Mısır, Mardin 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nin iki davanın Diyarbakır’da birleştirilmesine karar vermesi üzerine itiraz ettiklerini ama Bölge Mahkemesi’nden de aynı kararın çıkması üzerine iki dosyanın da Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandığı bilgisini verdi.

Kürkçü neyle suçlanıyor, ne ceza isteniyor?

– Mardin

Ertuğrul Kürkçü, Mardin’in Nusaybin ilçesinde 2012’de yaptığı bir konuşma nedeniyle “Silahlı terör örgütüne üye olmak” (TCK 314/2); “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” (TCK 216/1); “Halkı kanunlara uymamaya tahrik etmek” (TCK 217/1) suçlamalarıyla yargılanıyor.

Buna göre Kürkçü’nün 5 yıldan 10 yıla kadar TCK 314/2’den, 1 yıldan 3 yıla kadar TCK 216/1’den ve 6 aydan 2 yıla kadar da TCK 217/1’den hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

– Diyarbakır

Kürkçü, 27 Aralık 2015’te Demokratik Toplum Kongresi’nde ve 27 Şubat 2016’da Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yaptığı konuşmalar nedeniyle “Silahlı terör örgütüne üye olmak” (TCK 314/2); “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” (TCK 216/1); Terör örgütü propagandası yapmak (TMK 7/2) suçlamalarıyla yargılanıyor.

Buna göre Kürkçü’nün 5 yıldan 10 yıla kadar TCK 314/2’den, 1 yıldan 3 yıla kadar TCK 216/1’den ve 1 yıldan 5 yıla kadar TMK 7/2’den hapis cezasına çarptırılması isteniyor.

Yani Ertuğrul Kürkçü için iki ilde yaptığı üç konuşma nedeniyle  13,5 yıldan 33 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. (EKN)

—————————————————————

* Kürkçü’nün Nusaybin konuşması nedeniyle yargılandığı davanın savunması için tıklayın

* Kürkçü’nün Diyarbakır konuşmaları nedeniyle yargılandığı davanın savunması için tıklayın