Kürkçü: Savaş olurken anayasa yapılmaz

Nasıl bir anayasa yapılmalı’ panelinde konuşan BDP-Blok Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise ”savaşın sürdüğü bir ülkede anayasa yapılmaz” dedi.

Mersin 68’liler Derneği son dönemlerde yeni anayasa tartışmalarına katkı yapmak için “Nasıl bir anayasa yapılmalı” başlıklı panel düzenledi. İki oturum halinde yapılan panele Gazeteci-yazar Nuray Mert, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, Gazeteci-yazar Ayhan Bilgen ve Prof. Dr. Burhan Şenatalar konuşmacı olarak katılırken, panelin ikinci oturumunda ise gazeteci Banu güven’in moderatörlüğünde İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ve BDP-Blok Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü panelist olarak sunum yaptılar.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Mersin 68’liler Derneği Başkanı Hasan Kapıkıran, Kürt sorununda temsil hakkına sahip tüm örgütlerin anayasa hazırlanırken söz hakkı alması gerektiğini söyledi.

‘ANAYASA SİHİRLİ DEĞNEK DEĞİL’

Kapıkıran’ın ardından konuşan CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen de Türkiye’de, anayasaların her türlü soruna çözüm getireceği sihirli değnek olduğu gibi bir anlayışın hakim olduğunu ancak anayasanın sihirli bir değnek olmadığının altını çizdi.

Konuşmasında Türmen, “Eğer bir ülkede demokrasinin altyapısı varsa, kurumlar yerleşmişse, demokrasi kültürü mevcutsa siz istediğiniz kadar kötü bir anayasa yapın, o ülkede demokrasi kendi yoluna devam eder; eğer bir ülkede demokratik kurumlar yerleşmemişse, demokrasi kültürü çok zayıfsa o zaman istediğiniz kadar iyi anayasa yapın bu ülkede demokrasiyi getiremeyebilirsiniz. Bir ülkede iyi bir anayasanın yapılması için atik bir altyapının olması gerektiğini ifade eden Türmen, Türkiye gibi ülkelerde iyi bir anayasanın yapılmasının demokrasiye kapı açacağını söyledi.

SMS İLE ANAYASA YAPILMAZ

Türmen’in ardından anayasa nasıl yapılmalı konusunda sunum yapan yazar Ayhan Bilgen, AKP hükümetinin anayasayı sms yoluyla yurttaşlara sorma düşüncesine tepki göstererek şunları söyledi: “AKP Hükümeti tarafından sms yoluyla yurttaşlara ulaşıp, ‘nasıl bir anayasa istiyorsunuz?’ gibi mesajla soruluyor. Bu halkı aşağılamaktır. Bu halkı kandırmaktır araştırsan dünyanın hangi yerinde böyle bir olay olmuş katılımcı anayasa yapmak demek böyle sms’lerle olmuyor önce gitsinler katılımcı anayasa nasıl yapılmalıyı tartışsınlar. Çoğulcu katılımı danışma olarak kabul ediyor. Yetkinin sadece kendisinde olduğunu gösteriyor.”

Bilgen, AKP hükümetinin iktidarda olmasının anayasayı kendi başına yapma hakkı tanımadığını belirtti.

‘GÜRÜLTÜSÜZ, KAVGASIZ ÖZERKLİĞİN YOLUNU TUTALIM’

Birinci oturumun son konuşmasını yapan yazar Nuray Mert ise, Türkiye’nin kendine özgü demokratik sorunlarını çözecek bir anayasanın hazırlaması gerektiğine vurgu yaparak, “Kürt siyasal hareketinin görülmesi açısından bir takım nüanslar çok önemli. Bu gün Türkiye’de muhafazakâr Kürtlerde bile anadilde eğitim olmazsa olmaz hale geldi. Kürtlerin bir siyasal statü talebi var. Kürtlerin Özerkliliğe gidecek korkularını kaldırmalıyız. Gürültüsüz, kavgasız özerklilik yolunu tutalım, ne var bunda. Kürt siyasal hareketinin siyasal taleplerin dışlamak yerine anayasal bir çerçeve içerisinde formüle edilerek, demokratik anayasal koşulları oluşturulmalıdır” dedi. Terörle mücadele yasasının kaldırılması gerektiğini belirten Mert, “Bunun için anayasayı değiştirmek gerekmiyor” dedi.

Panelin ikinci bölümünde de İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ODTÜ Felsefe bölümünden Prof. Dr. Yasin Ceylan ve BDP-Blok Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü Banu Güven’in moderatörlüğünde konuşmalarını yaptılar.

Türkiye’de anayasaların hep darbeciler tarafından yapıldığına dikkat çeken İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, ‘’yeni anayasa bütün toplulukların farklılıkların herkesin görüşü alınmalıdır” dedi.

BDP-Blok Mersin milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise yeni yapılacak anayasanın bütün sorunları çözmesi gerektiğini ifade etti. Kürkçü, ”Bir ülkede savaş varken anayasa yapılmaz. Yeni bir anayasının yapılması için savaşın durması lazım. Savaştan konuşulurken yeni bir anayasadan bahsetmek dogru degildir. Bir an önce hükümet barış ortamını sağlamalı… Anayasa yapılmadan önce hükümet bazı adımlar atmalı” diye konuştu.

Prof.Dr. Yasin Ceylan da sivil bir anayasanın Türkiye için şart olduğunu ve yeni yapılacak anayasanın da toplumsal uzlaşmayla oluşturulması gerektiğini söyledi.

Konuşmaların ardından panel soru cevaplarla son buldu.