Kürkçü: Türkiye’de ezilen kesimleri ayağa kaldıracağız

Kürkçü, “Türkiye’de ezilen tüm kesimleri ayağa kaldıracak bir çalışma yapacağız.” dedi.

Kongre Hareketi Hazırlık Komisyonu, 15-16 Ekim’de Ankara’da düzenlenecek kongre öncesi delege ve halk toplantısı çalışmalarını hızlandırdı. Kongre Hareketi Hazırlık Komisyonu. bölgede yaptığı halk toplantılarına Iğdır’da devam etti. Alagöz Toplantı Salonu’nda yapılan halk toplantısına Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Daimi Meclis üyeleri Mustafa Özer ile Beritan Can, BDP Iğdır İl Başkanı Tahir Alagöz, BDP PM üyesi Orhan Artunç, EMEP Iğdır İl Başkanı Ejder Türkeli, Iğdır Belediye Başkan Vekili Mehmet Şah, Halfeli Belde Belediye Başkanı Ömer Aksoy, Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, Dağpınar Belde Belediye Başkanı Ayhan Erkmen, Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, İHD Ağrı Temsilcisi Şaziye Önder, Iğdır, Ağrı, Kars ve Ardahan’dan gelen sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda yurttaş katıldı. “Ji perwerda zimane zikmakire erê. Sonda ez dikim ra na” , “Çatı Partisi Oluşum Konferansına hoş geldiniz” pankartlarının asıldığı salonda, 1 dakikalık saygı duruşunun ardından toplantıya başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan BDP PM üyesi Orhan Artunç, toplantıya ilişkin detaylı bilgi verdi.

Türkiye’nin her tarafında yürütülen Türkiye Kongre Hareketi çalışmalarının tüm Türkiye’yi kapsadığını belirten BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Iğdır’da yaptıkları toplantının bölge açısından önemli olduğunu söyledi. Seçimlerden önce yaptıkları çalışmalar ile bir Blok’un artık Türkiye’de şart olduğunu belirten Aksoy, seçimlerden sonra gördükleri sonuç ile bunun pratiğe geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Kürtler açısında iki önemli konunun olduğunu belirten Aksoy, Federal Kürdistan Bölgesi’nde yapmak istedikleri Kürt Konferansı’nda bazı sıkıntıların oluştuğunu söyledi. Türkiye’de Kongre Hareketi çalışmalarının hızlandırıldığını dile getiren Aksoy, seçim döneminde Blok’un 4 ana madde üzerinde çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Aksoy, “Bunlar dil, kimlik, demokrasi ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğüdür. Türkiye’de iki ana akım bulunuyor. Ancak CHP ve AKP’nin belirlediği akımların artık Türkiye’de iflas ettiği ortaya çıkmıştır. Bizler bu iki zihniyete karşı yeni bir demokratik sistem kurucağız. Bunun için çalışmalarımızı hızlandırıp pratiğe geçireceğiz” dedi.

Aksoy’un ardından konuşan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Kürtlerin yıllardan beridir sürdürdükleri mücadelede büyük bedeller verdiğini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın büyük bir çabasının olduğunu söyleyen Kürkçü, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun seçimlerde büyük bir başarı elde ederek, milletvekillerinin seçildiğini ifade etti. Süryani ve Türk insanlarının bu blokta yer almasının anlamlı olduğunu dile getiren Kürkçü, Türkiye’deki 17 siyaset kurumunun birleşerek oluşturduğu Blok’un daha da genişletmek için çalışmalarını hızlandırdığını ifade etti. Kürkçü, “Türkiye’de ezilen tüm kesimleri ayağa kaldıracak bir çalışma yapacağız. Halk mücadelesi her zaman parlamenter seçeneklerden daha önemlidir. Kongre Hareketi kendi kozamızın dışına çıkmak için bir çalışmadır. Kendi kendini yöneten yeni bir yapı kurulması çalışmasıdır. Kongre ile birlikte Emek, Özgürlük ve Demokrasi Blok’undan 5 milletvekili ile birlikte yerel toplantılara başladık” dedi. Türkiye’nin her tarafından çalışmaların yapıldığını belirten Kürkçü, 15-16 Ekim tarihinde halkın kendisinin seçtiği 850 delege ile kongrelerini yapacaklarını aktardı. Kongre Hareketi’nin tüm bölgede delegelerini kongreye çağıracağını ile getiren Kürkçü, kongreye katılacak delegelerin DTK delegeleri ile farklı olacağını söyledi.

BDP’ye yönelik çok ciddi bir tutuklama furyasının yaşandığını belirten Kürkçü, BDP’nin her ne şartlarda olursa olsun çalışmalarına ara vermeden devam ettiğini ifade etti. 1 Ekim’de Meclis’in açılacağını ifade eden Kürkçü, “Meclis açıldığında Türkiye’nin en can alıcı iki sorunu vardır. Operasyonların derhal son bulması ile Kürt sorununun demokratik yollardan çözülmesi. Aksi halde Türkiye’de devam eden savaşın son bulması imkansızdır” dedi.

ANF