“Hüseyin Edemir’in tutukluluğu skandaldır”

Ertuğrul Kürkçü, ODTÜ öğrencisi Hüseyin Edemir’in yargılandığı davanın bugünkü duruşması öncesinde bir dayanışma mesaj göndererek “Edemir’in tutukluluğunun sürmesi skandaldır” dedi.

Hüseyin Edemir, ODTÜ Tarih bölümünden mezun olduktan sonra Türk-Alman Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Programı’na tam burslu kabul edildi. Programın Ankara’daki birinci yılına devam ederken 31 Ocak 2010’da Genel Bilgi Tarama (GBT) kontrolünde gözaltına alındı. 1 Şubat 2010’da da “örgüt üyeliğinden” tutuklandı.

“Suç tarihinin 12.10.2001 olduğu, bu tarihten sonra yakalama tarihi olan ve kendi isteği ile geldiğinde yakalandığı 24. 02. 2009 tarihine kadar terör örgütü ile bağlantısını ortaya koyacak herhangi bir delilin bulunmadığı, sanığın şiddet içeren herhangi bir eyleminin bulunmadığı” ve “tahliyesine karar verilmesi” isteği, bizzat savcı tarafından dile getirildi. Tüm bu durumlara karşın Hüseyin’in 8 Mart 2011’deki duruşmasında da tutukluluğunun devamına karar verildi.

ODTÜ öğrencisi Hüseyin Edemir’in yargılandığı davanın bugünkü (23 Haziran) duruşmasına Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun Hatip Dicle hakkındaki YSK kararıyla ilgili toplantısı sebebiyle katılamayan Kürkçü bir dayanışma mesajı yayınladı. Ertuğrul Kürkçü, Hüseyin’e Özgürlük İnisiyatifi’ne gönderdiği bir mesaj ile Hüseyin Edemir’in tutukluluğun sürmesini bir skandal olarak yorumladı. Kürkçü’nün mesajı şöyleydi:

Devrimci Karargah, KCK koğuşturmaları, Nedim Şener ve Ahmet Şık ile beraber Ergenekon koğuşturması ve Hüseyin Edemir’in yargılandığı bugünkü dava bize benzeri operasyonlara muhatap kılınmamız için hukuksal olarak bir “suç” sürecinde yer almış olmamız, hatta bir “suç”la ilişkilendirilebileceğimiz bir şüphenin mevcudiyeti bile gerekmediğini yeniden gösteriyor.

Hukukun bütünüyle zorlanarak suç ve suçlu yaratılması konusundaki baştan tutulmuş olan yolun mahkeme eliyle sürdürüldüğünü bu yargılamada da görüyoruz. Hüseyin Edemir’in delisiz, kanıtsız, savcının beraat talebine rağmen tutukluluğun sürmesi skandaldır ve Türkiye’nin bütün hukukçuları, vicdan sahipleri bu dava için gereken dayanışmayı ortaya koymalıdır. Hep beraber direnmezsek sıranın bir gün kendinize geleceğinden emin olabilirsiniz.

Ertuğrul Kürkçü

Hüseyin Edemir davası hakkında daha ayrıntılı bilgi için http://huseyineozgurluk.net sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Hüseyin’e Özgürlük İnisiyatifi’nin hazırladığı “Beni de Al” videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz