Kürkçü: Erdoğan, gelmiş geçmiş en nobran başbakan

Türkiye’nin gelmiş geçmiş en nobran başbakanla karşı karşıya olduğunu belirten Kürkçü buna karşı sol muhalif güç olarak Kongre Hareketi’nin sert bir muhalefet yürüteceğini söyledi. AKP hükümetinin Kürtlerle iktidarı paylaşmak istemediği için savaşı tercih ettiğini belirten BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, KCK operasyonlarının arkasında, hükümetin 2014 yerel seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçimi planlarının olduğunu belirtti.

BDP Yalova İl Örgütü’nün 1. Olağanüstü Kongresi, Yalova Halk Eğitim Merkezi’nde çok sayıda delege ve izleyicinin katılımı ile yapıldı. Kongreye BDP’liler ve sivil toplum örgütlerini yanı sıra BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı. Salonda “Demokratik Cumhuriyet ile demokratik özerklik” ve “Savaşa hayır demokratik çözüm” pankartları dikkat çekti. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşu ile başlayan kongrenin açılış konuşmasını BDP PM Üyesi Hüseyin Göze yaptı. Partilerine yönelik son dönemdeki tutumu ve tutuklamaları eleştiren Göze, Kürt hareketinin bir bütün olarak düşünülmesi ve muhataplarının iyi tanınması gerektiğinin altını çizdi. Göze gerçekleşen KCK operasyonlarını destekleyen yazarları ve akademisyenlere tepki göstererek, “Okyanus ötesindeki şatoya secde eden kimi yazar, gazeteci ve aktivistler görecekler ki bu halkın örgütlü gücü karşısında hiç kimse duramayacak” diye konuştu.

Göze’nin ardından bir konuşma yapan BDP Milletvekili Kürkçü ise hükümetin bölge üzerinde değişen politikalarını ve KCK adı altında yürütülen operasyonlara dikkat çekti. 12 Haziran Milletvekili Seçimleri’nde oluşan ılımlı havayı, hükümetin seçim yatırımı olarak değerlendiren Kürkçü, seçim sonrası Kürt hareketi ile gerçekleştirilen müzakere sürecinin tekrar savaşa evirildiğini hatırlattı. Hükümetin değişen politikalarının ardındaki asıl sebebin ise 2014 yerel seçimleri olduğunu ifade eden Kürkçü, özellikle Kürt belediye başkanları ve yerel yöneticilerine yönelik gerçekleşen tutuklamaları bu yönde değerlendirdi. Hükümetin Kürtlerle barışmak gibi bir derdi olmadığını belirten Kürkçü, “Hükümet Kürtlerle iktidarı paylaşmaktansa Kürtlerle savaşı tercih ediyor. Çünkü onun planlarına göre savaşın masrafı barıştan daha pahalı olacaktır. Hükümet demokratik açılım sürecinde kaybettiği Kürt olaylarının yerine milliyetçi oyları kazanmak için ağız değiştirdi ve bütün politikalarını da bu doğrultuda gerçekleştirdi. Artık MHP’den daha milliyetçi bir parti haline geldi” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin gelmiş geçmiş en nobran başbakanı ile karşı karşıyayız” diyen Kürkçü Kongre Hareketi olarak hükümet ve nobranlığı ele alan Başbakan’a karşı set oluşturacaklarını ve sert bir muhalefet yürüteceklerini söyledi. Kürkçü sözlerini “Kongre Hareketi, Kürtler, kadınlar, işçiler, tüm ezilen kesimlerin ortak sesi olacak. Hükümetin karşısında sadece Kürtler değil tüm ezilenler var” diyerek bitirdi.

Konuşmaların ardından seçimlere geçildi. Delegelerin oyu ile BDP İl Başkanlığına İhsan Coşkun yeniden seçildi. İl yönetimine ise KCK operasyonları kapsamında tutuklanan Evrim Öztürk ile Ahmet Atilla, Evren Üçkan, Gülizar Aeslan, Emrah Arslan, Sedat Kral, Metin Polat ve Aynur Erbay seçildi.

ANF