Kürkçü, Dikmen halkının yanında

Sabah saatlerinde Dikmen Vadisi’ndeki nöbeti ziyaret eden ve Vadi halkına destek veren BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ardından TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek konuyu meclis gündemine taşıdı.

‘Yıkımın nedeni belediyenin rant kaybı
Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Kutay Meriç ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Kürkçü, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin belediye meclis toplantısında Dikmen Vadisi’nde büyük bir yıkım kararı aldığını ifade etti. Kürkçü, belediyenin “rant kaybı” nedeniyle Vadi’deki konutları yıkma ve oradan yaşayan insanları da bölgeden uzaklaştırma kararı aldığını söyledi.

Büyükşehir Belediyesi’nin konut sahibi insanlara arsa teklif ettiğini ama sözünü yerine getirmediğini belirten Kürkçü, Dikmen Vadisi’nin “yasak bölge” ilan edilmek istendiğini dile getirdi. Kürkçü, “Eğer orada yıkım olursa gerilim doğacağını, insanların sağlığı ve hayatının tehlikeye gireceğini şimdiden söylemek isterim” dedi.

‘Kamu görevi insanların konutlarını yıkmak değildir’
Kendisinin ve partisinin Dikmen Vadisi’nde yaşayan halkın barınma hakkına sahip çıktığını ve halka destek olduğunu söyleyen Kürkçü, “İnsanların barınma hakkı diğer tüm hakların üstündedir” dedi.

Bölgede konut sahibi insanların ancak ev karşılığında alınmasının adil olacağını söyleyen BDP milletvekili, kamu görevi yapan bir belediyenin görevinin insanların konutlarını yıkmak olmadığına da dikkat çekti.

‘Halk, barınma hakkı istiyor’
Halkevleri Örgütlenme Sekreteri Kutay Meriç, “6 yıl önce dikmen vadisi kentsel dönüşüm alanı ilan edildi. Buradaki evleri boşaltmamız karşılığında yolu, suyu, elektriği olmayan Doğukent ‘te 200 metrekare arazinin 18 milyar karşılığında satışı çözüm olarak sunuldu. Halk bunu kabul etmeyince belediyeyle bir daha temas kurulamadı. 1 Şubat 2007’de de mahalleye bir yıkım saldırısı düzenlenmişti.

Geçtiğimiz kurban bayramı öncesi Belediye yetkilileri ile görüştük. 6 yıl sonra ilk kez gerçekleşen ve bizi umutlandıran bu görüşme, karşılıklı iyi niyet temennileri ile geçti. Ancak daha sonra Melih Gökçek’in, perşembe günü yapılan belediye Meclis toplantısında Dikmen Vadisi’nin yıkılacağını ilan ettiğini öğrendik. Şaşırdık. Ama bir yandan da çok şaşırmadık çünkü Melih Gökçek’i iyi tanıyoruz. Kendisi, Dikmen Vadisi’nde yaşayan halkı ideolojik grupların yaşadığı yer olarak tanımlıyor. Oysa vadi halkının tek ideolojisi barınma hakkı için mücadele etmektir.” dedi.

sendika.org