Kürkçü’den Suriye’ye müdahale uyarısı

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, ”Türkiye topraklarının, ABD’nin Suriye’ye müdahalesi için kullandırılmasına kesinlikle karşıyız” dedi.

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Hatay ilinden gelen Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri ile birlikte parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Suriye’de yaşanan olaylar ve hükümetin yaklaşımı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Kürkçü, “Hükümet, Suriye’ye ayar vermek, ‘demokrasi ihraç etmek’ konusunda kararlılık içerisinde. Ancak hükümetin tüm komşularla ‘0 sorun’ politikasından  ‘tam sorun’ politikasına geçişine sınır  illerimiz hükümet kadar çeviklikle ayak uyduramamaktadır. Suriye’ye uygulanan yaptırımlardan, en büyük zararı gören Hatay ve çevre illerdir. Uygulamalar, kentin sadece ekonomik değil, toplumsal ve kültürel yaşantısını da olumsuz etkiliyor.” diye konuştu.

Türkiye’nin Suriye ve İran gibi komşu ülkelere demokrasi ihraç etme iddialarını ihtiyatla karşılamak gerektiğini söyleyen Kürkçü, uluslararası güçlerin ve NATO’nun Kuzey Afrika’ya demokrasi müdahalesinin sonuçlarının olumsuz olduğunu, müdahalelerin sonucunda, demokrasinin değil şeriat yönetimlerinin egemen olmaya başladığını belirten Kürkçü, bu ülkelerde yeni sorunların ortaya çıktığını ifade etti.

Kürkçü “Suriye kendi kaderine kendisi karar vermeli. Amerika’nın hiçbir müdahalesinden sonra hiçbir ülkeye barış ve kardeşlik gelmedi.  Türkiye’nin kendi topraklarını Amerika’nın müdahalesi için kullandırmasına karşıyız. Medyayı da Antakya’da halkın şikâyetlerini yerinde dinlemeye davet ediyorum.” dedi.

Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri de, Suriye’ye yaptırım uygulanmasının, Türkiye’nin tarımında önemli bir yeri olan Hatay’a ticari anlamda zarar vermekte olduğunu ve ‘sıfır sorun’ politikasına geri dönülmesi gerektiğini vurguladılar.