İzmir’de seçim startı Kadifekale’de verilecek

İzmir’in Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloku bileşenleri, seçim startını 1992 yılında Kadifekale’de bedenini ateşe veren Rahşan Demirel’in bulunduğu yerden başlatacak. İzmir’in Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu bileşenleri, İzmir’in bağımsız milletvekili adaylarının tanıtımını Konak Vapur İskelesi üstünde bulunan Cundamey Resturant’ta düzenlediği kahvaltılı basın toplantısıyla yaptı. İzmir 1. Bölge Bağımsız adayı Dr. Mehmet Tanhan ve 2. Bölge adayı Erdal Avcı’nın katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Komünist Köz aktivisti Eylem Şen, 12 Haziran genel seçimlerinde sistemin saldırılarına karşı Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu bayrağını yükselteceklerini söyledi. Açılış konuşmasının ardından Kürtçe konuşan Dr. Tanhan, 90 yıllık süreç boyunca ezilenler, işçiler, solcular ve Kürtler üzerinde baskının devam ettiğini belirterek, “Bundan dolayı önümüzdeki seçimlerde emek, demokrasi ve özgürlük bloğu adına seçime giriyoruz. Bu seçimde umudumuz büyük bir başarı kazanmadır. Türkiye’nin demokratikleşmesi için çabalarımız sürecektir. Birkaç gün önce AKP sistemi Demokratik Çözüm Çadırlarına saldırılar gerçekleştirdi. Biz bu tür saldırıları kınıyoruz. Hiç kimse bizim irademizi kıramayacaktır” diye konuştu.

‘Sayın Öcalan Kürtlerin değil Mezopotamya halklarının önderidir’

Avcı ise Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu’nun Türkiye’de ana muhalefet olmak için birleşen bir güç olduğunu kaydederek, Türkiye’de iktidar tarafından dışlanmış olan bütün güçlerin hem fikir olarak güç birliği oluşturduklarını söyledi. Avcı, bloğun sadece seçim bloğu olmadığını aynı zamanda önüne devrim hedefi koyduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Kuzey Ortadoğu’da, Afrika’da gerçekleşen halk direnişini aslında kat be kat aşan bir şiddete de maruz kalan ama aynı zamanda 10 defa çadırı yıkılmış 11′inci kez kurmaya çalışan tüm bu demokrasi cephesinin gücü artık Türkiye’nin tüm halklarının ve dışlanmışların devrim gücü öncüsü olduğunu netleştirmiştir. Buna hiçbir zaman şüphe yoktur. Sayın Abdullah Öcalan için Mezopotamya halklarının önderliği diyoruz, sadece Kürt halkının değil. Çünkü sosyalizm de ısrar insan olmakta ısrardır. Bizim mücadelemiz kapitalizme karşıdır tespitinden zerre kadar esnemeyen Sayın Abdullah Öcalan Türkiye’de demokratik devrimin zamanının geldiğini defalarca söyledi.”

‘Ege halkını bilinçlendireceğiz’

Avcı, halkın yıllardır süren direniş gücü karşısında devletin çaresiz kaldığını belirterek, İzmir’de sadece Kürt evlerinin tespit edilerek yıkılmasının bu çaresizliğinin bir örneği olduğunu söyledi. Avcı, Ege’de ırkçı ve ulusalcı fikirlere karşı durmak için herkesin birlikte hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyerek, aksi bir durumda bir iç çatışmaya dönüleceğini belirtti. Avcı, YSK’nin kararına karşı yapılan eylemlerin tam da öz savunmanın tarifi olduğunu kaydederek, “Seçme ve seçilme hakkı elinden alınan bir halk, yasanı tanımıyoruz dedi. Biz ya seçeceğiz, seçtireceğiz ya da siz de seçemeyeceksiniz, seçtiremeyeceksiniz dedi. İşte öz savunma buydu. Şimdi hep birlikte özellikle Ege’de ulusalcı, ırkçı anlayış, AKP’nin takkiyeci yanlış sahte İslam anlayışına karşı halkımız kendini özel örgütlemiş cemaatçi imamlardan kurtarmak için caddelerde, meydanlarda özgür ibadete dönüştürdüler. Aynı zamanda ulusalcı sahte demokratlara dönükte Ege’de bu halkı bilinçlendirmek ve bunu bir politik atmosfere çevirmek bizlere düşecektir” dedi.

Avcı, seçim startlarını daha güçlü bir mesaj verebilmek için Kadifekale’de Rahşan Demirel’in Türkiye halklarının devrimi ve özgürlüğü için bedenini ateşe verdiği noktadan başlayacaklarını belirtti. Avcı, seçimden sonra da, “Zaferimizi Rahşan arkadaşın şahadete ulaştığı noktada kutlayacağız” dedi.

Antalya’da da aday tanıtımı yapıldı

Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu bileşenleri BDP Antalya il binasında düzenledikleri basın toplantısıyla 12 Haziran seçimlerinde bağımsız aday olacak olan İhsan Nergiz’i destekleyeceklerini belirtti. Basın toplantısına blok bileşenlerinin temsilcileri ile partililerde katıldı. Toplantı salonuna “Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Özerklik için, İhsan Nergiz, Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu Antalya Bağımsız Milletvekili adayı” yazılı pankart asıldı. BDP İl Başkan Vekili Mehmet Sapar, “Dünyanın hiçbir ülkesinde görülmeyen yüzde 10′luk seçim barajıyla halk temsiliyeti yok edilip, temsilde adalet ilkesi ayaklar altına alınıyor. Bu yetmiyor, AKP, CHP ve MHP’ye Hazine’den, yani halkın ödediği vergilerden milyarlar aktarılıyor ve siyasi partiler arasında büyük bir eşitsizlik yaratılıyor. Medyanın da büyük oranda ele geçirildiği ya da baskı altına alındığı bir ortamda gidilen seçimlerde bir kez daha halk iradesi teslim alınmak isteniyor. Bu durum kesinlikle kabul edilemez. Tüm eşitsiz koşullara ve antidemokratik uygulamalara rağmen, ‘Emek, Özgürlük ve Demokrasi Bloğu’ olarak Meclis’te güçlü bir temsiliyet sağlamakta kararlıyız. Seçimde Antalya’da bağımsız aday sayın İhsan Nergiz’i destekleyeceğiz. Adayımıza halkımızın sesini Meclis’e taşıma yolunda başarılar dileriz” dedi.

Nergiz ise AKP’nin devletin kurumlarını ve gücünü kullanarak karşısında duran herkesi hedefine koyduğunu söyleyerek, “AKP’nin il binaları, karakol ve nezarethanelere dönüştürülmüştür. AKP’nin halkımıza yönelik saldırıları gerçek çılgın projesinin savaş projesi olduğunu ortaya koymaktadır” diye kaydetti.

http://ozgurlukvedemokrasiadaylari.com/oda/?p=429