HDK:Milletvekili dokunulmazlıklarına yönelik her türlü girişimin karşısında yer alacağız.

HDK Genel Meclisi’nin Diyarbakır’da yaptığı Olağan Genel Meclis Toplantısı sona erdi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Genel Meclisi’nin Diyarbakır’da yaptığı Olağan Genel Meclis Toplantısı sona erdi. 2 gün boyunca Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi’nde devam eden toplantıya BDP Eş Genel Başkanı Gültan Kışanak, HDK Genel Meclis Üyesi ve BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, HDK Genel Meclis Üyesi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ve çok sayıda HDK Genel Meclis üyesi katıldı.

Toplantı sonuçlarını HDK adına açıklayan Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin siyasal gidişatına esas olarak Kürt sorunu ve Ortadoğu-Suriye merkezli gelişmelerin yön verdiğine dikkat çekti. “AKP iktidarı içerde ve dışarıda çatışmacı ve savaş kışkırtıcısı bir siyasal tutumu sürdürüyor. İktidar eliyle yürütülen otoriter, militarist, güvenlikçi yaklaşımlarla toplumsal ve siyasal sorunlar çözümsüz mecralara itilirken, yeni gerginlikler, çatışmalar ve darboğazlar yaratıldı ve yaratılıyor” dedi.

KÜRT SİYASAL HAREKETİ MECLİS’TEN DIŞLANIR’

Önümüzdeki dönemin politik sorunlarından birinin milletvekili dokunulmazlığı ve parti kapatma konuları olacağını belirten Kürkçü şöyle konuştu:
“Düşünceyi ifade dışında hiç bir suçlama ile karşı karşıya olmayan BDP-Blok vekillerine yönelik her engelleyici adım hem anayasa çalışmalarının baltalanması anlamına gelecek, hem de Kürt siyasal hareketinin Meclis’ten ve siyaset sahnesinden dışlanmasına neden olacaktır. HDK, milletvekili dokunulmazlıklarına yönelik her girişimin karşısında yer alacak, Bdp ‘nin kapatılması yönündeki hazırlıklar karşısında kararlı bir tutum takınacaktır.”

HÜKÜMETİN ‘ŞİDDETLE ÇÖZÜM’ POLİTİKASI ÇÖKTÜ

Rejimin genel bunalımının Afyon’da 25 askerin ölümüne yol açan cephanelik patlamasında, 61 mültecinin Ege’de sulara gömülmesine kadar her alanda çarpıcı bir biçimde kendisini dışa vurduğunu belirten Kürkçü, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın dokunulmazlıklara ilişkin yargıya söyledikleri, Şerzan Kurt gibi davalarda faillerinin aklanmasının hukuk sistemindeki sorunları ayyuka çıktığının bir göstergesi olduğunu vurguladı. Hükümetin “şiddetle çözme” politikasının çöktüğünü vurguladı.

HDK BATI KÜRDİSTAN’A HEYET GÖNDERİYOR

HDK’nin Suriye’deki gelişmeleri yakından takip ettiğini kaydeden Kürkçü, HDK, AKP iktidarının komşularımıza yönelik her türlü askeri müdahale ve işgal politikalarına karşı mücadelesini sürdürecektir. HDK, krizden çıkışın tek imkanı olan demokratik, çoğulcu, laik bir Suriye’nin oluşmasında aktif olarak yer alan demokratik, sol ve sosyalist çevrelerle fikir alışverişini sürdürerek, 21 Ekim’de İstanbul’da Uluslararası Ortadoğu Konferası’na ev sahipliği yapacaktır. Ayrıca HDK, Batı Kürdistan’a bir heyet gönderecektir” dedi.

Kürkçü, HDK’nin Alevilerin 30 Eylül’de yapacağı mitinge destek vereceğini kaydederek, yerel seçimlerin hazırlıklarına da derhal başlayacaklarını kaydetti.

“ÖLÜM DEĞİL ÇÖZÜM! ÇATIŞMA DEĞİL MÜZAKERE” TOPLANTISI 16 EYLÜL’DE ANKARA’DA

HDK Genel Meclis üyesi Fatma Gök ise, AKP hükümetinin eğitime ilişkin yürüttüğü politikalardan herhangi bir mutabakat aramadığına dikkat çekerek, “Eski okulun yerine, onun hemen tüm defolarını devralıp üstüne yenilerini katacak bir ‘üst’ modeli Tayiban okulunu geçirme ihtirası, eğitim dünyasında ciddi bir enkaz yarattı, daha da yaratacağı apaçık” dedi. Gök, okulların eskiden de etnik bir asimilasyon yaptığını şu an da buna devam ettiğini söyleyerek, “Gelin, ülkeyi dil yarasıyla büyüyen çocuklar ülkesi olmaktan kurtaralım. Gelin, komşumuzun kardeşimizin dilini öğrenelim. Gelin, Kürt halkının ve talep eden tüm halkların anadilinde bilim yapma, anadilini ve kültürünü geliştirme hakkını, bu adalet ve eşitlik talebini hep birlikte haykıralım. Gelin, bu ülkeyi, inancını saklamak zorunda kalan çocuklar utancından kurtaralım. Gelin, okulları hepimizin okulları kılalım” dedi.

HDK Meclis Üyesi Levent Tüzel ise, “Şimdiye kadar ‘Vatan sağ olsun’ diyenler çözüme herhangi bir katkı sunmadılar, “Genelkurmay Başkanı’na halı hediуe eden bir valіnіn gözünde hayatını kaybeden 25 genсin değerinin ne olduğu bellіdіr. Bdp milletvekillerinin gezіsі sırasında gerillalarla karşılaşması Ak Parti’nin saldırganlığının vesilesi olmuştur. Bu olaуda ikinci Habur olaуı yaratılmak istenmiştir. Başbakan bu olaуı ezemediği siyasetçileri ѕuѕturma vesilesi yapmıştır. Bdp ve blok vekіllerі bir yıldan bu yana meclisteydi. Bu kоnular dіle getirildiğinde hep terörist muameleѕi gördü. Müzakere mі yapacaklar, demokratik sіyasetі tasfiуe mi edecekler bunun kararını halkın önünde versinler. Hükümet, Kürtlerin kaderi оlan Kürt meselesi var diуenleri ortadan kaldırmakta kararlı görünüyor. Bu 90′ların, Çiller’lerin siyasetidir. Kürtlerin, Türkiye’nin, ortak yaşamın kaderine halklar mı, Recep Tayyіp Erdоğan mı karar vereсek? Biz halklar karar versin iѕtiyoruz. Kürt anaları evlatlarını kaybeden Türk analarına gelin beraber bu savaşı durduralım diyorlar. Evlatlarını ѕözde vatan için kaybedenler bilsinler kі, onların gözünde cepheye ѕürdükleri evlatlarımız sadece teferruattır. Tehdit altında olan ortak geleceğimizdir.” dedi

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel ise Diyarbakır’da toplanmalarının önemine dikkat çekerek, “Burası Kürdistan’ın kalbidir. Direnişin başkentidir. Onun için burada toplandık. ‘KCK’ adı altında yapılan siyası soykırım operasyonlarına izin vermeyeceğiz” dedi. Tuncel, İstanbul’daki gazetecilerin davasında olacaklarını belirterek, ayrıca 81 ilden katılımla Ankara’da “Ölüm değil çözüm! Çatışma değil müzakere” adı altında Kürt sorununa dikkat çekmek amacıyla bir kapalı salon toplantısı düzenleyeceklerini kaydetti.