HDK: Devlet terörüne karşı sokaklardayız

HDK bileşenleri ve bireyler, barış ve adalet için “sende bir ses çıkar” kampanyasını başlattı.

Barış ve Adalet çağrısı için “Sende bir ses çıkar” eylemliğini kapsamında bir araya gelen Halkların Demokratik Kongresi (HDK), üyesi yüzlerde kişi Roboski katliamını kınayarak “estirilen devlet terörüne karşı” barışın sesi yükseltme çağrısında bulundu.

İstanbul’da Taksim Meydanı’nda toplanan yüzlerce kişi Roboski katliamını kınayan pankart ve dövizler eşliğinde sık sık “katil devlet hesap verecek”, “Şırnak halkı yalnız değildir” sloganlarını attı.

Aralarında BDP Milletvekilleri Sabahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel, yazar Necmiye Alpay’ın yanı sıra bir çok sanatçı sendika yöneticisi katıldı. katıldı. Konuya ilişkin dağıtılan bildiride ’35 genç köylünün katledilmesine sessiz kalmayacağımızı haykırmak, operasyonların, gözaltı ve tutuklamaların son bulmasını talep etmek için buradayız’’ denildi.

“KÜRTLER NE İSTEDİĞİNİ BİLİYOR YA SİZ!”

İlk konuşmayı HDK üyesi BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü yaptı. HDK, BDP’li milletvekilleri ve bölge halkının mücadelesi sonucu Roboski katliamının üzerinin kapatılamadığına dikkat çeken Kürkçü, “Şimdi hükümetin karnı açık bir yara gibi ortada, bu bir katliamdır. Katliamın kurbanlarına tazminat ödenmedikçe, sorumluları cezalandırılmadıkça, operasyonlar durdurulmadıkça bizde mücadelemizi sürdüreceğiz” diye konuştu.

AKP hükümetinin yüz yıllık inkar ve asimilasyon siyasetini sürdürdüğünü kaydeden Ertuğrul Kürkçü, şunlara dikkat çekti: “Devletin imha ve inkar siyasetini başarıya ulaştırma şansı yok. Gözaltılar, tutuklamalar, baskılar, katliamlar bizleri davamızdan alıkoyamayacak. Biz demokratik bir Türkiye ve Kürt halkı için demokratik özerklik istiyoruz. Halkın kendi kendisini yönetmesini istiyoruz. Şunu bilin ki ezilenlerin hepsi bu süreçte yan yana gelecek. İşte o zaman demokrasinin ne olduğunu öğreneceksiniz. Demokrasi her şeyden önce hayır demektir. Biz, her geçen gün daha güçlü bir şekilde hayır diyeceğiz.”

“DİRENENLER KAZANACAK”

Eylemde konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel’de Uludere katliamının hesabını soracaklarını belirterek, AKP tarafından kısılmak istenen seslerini daha gür çıkarmak için sokaklara çıktılarını söyledi. Sokaklarda olanların bu ülkenin asıl sahipleri olduğunu vurgulayan Tuncel, ‘’Biz biliyoruz ki vicdanlılar vicdansızlardan daha çok, halkların kardeşliğin isteyenler katliamcılardan daha çok.AKP bu ülkeyi tek tipleştirmeye karar vermiş biz ise bu ülkeyi renklendirmeye, halkların bahçesine çevirmeye karar verdik. Tarih zulmedenleride yazar ama asıl olarak direnenler tarihe yazılır. Tarihte hep direnenler kazandı” diye konuştu. Tuncel ayrıca ‘’Başbakan’ın biraz gururu varsa onunla birlikte hükümeti de istifa eder. Ancak onların amacı yeni savaş alanları yaratmak. Bizlerde sokaklarda barış ve adalet taleplerimizi haykırarak, buna izin vermeyeceğiz’’ dedi.

TÜZEL: İNKAR VE İMHAYA KARŞI HKD VAR

HDK olarak, önce barış, demokrasi ve halkların birliği ve kardeşliği şiarı ile yola çıktıklarını söyleyen Milletvekili Abdullah Levent Tüzel, herkesi HDK çatısı altında mücadeleye çağırarak şunları söyledi: İnkar, imha ve yok etme politikalarına karşı, parasız eğitim ve sağlık, anadilde eğitim için HDK var. Demokratik özerklik, ortak vatan, demokratik çözüm her yerde olacak. Emeği ve onuru ile yaşamak isteyen herkes, devlet terörüne, baskı ve yasaklara karşı birleşmeli, mücadele etmelidir.”

ÖZGEN: BİRLİKTEN GÜÇ DOĞAR

KESK Genel Başkanı Lami Özgen, Uludere’de bir insanlık suçunun işlendiğini altını çizdi. Özgen, bu suçun son olması ve geçmişte yaşanan tüm suçların aydınlatılması için emek, demokrasi güçlerinin ve tüm meslek örgütlerinin birlikte mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.

‘SENİN HESABINI SORACAĞIM DEDE’

Eylemde dedesi Halil Alpsoy’u gözaltında kaybeden 10 yaşındaki Eylem Alpsoy’da bir konuşma yaparak, ‘’Başbakana sesleniyorum. Hiç vicdanın sızlamıyor mu? Artık kan dökülmesin, yeter anneler artık ağlamasın. Çocuklarda babasız kalmasın. Dede ben büyüyeceğim, okuyacağım. Senin bu hesabını devlete soracağım. Seni seviyorum canım dedeciğim. Seni unutmayacağım’’ dedi.

Eylemde ayrıca Roboski’de gözlemlerde bulunan heyet içinde yer alan Yazar Necmiye Alpay’ın izlenimlerini tekrar paylaştı. Eylem daha sonra sona erdi.