Erdoğan’a Genç-Sen sorusu

Ertuğrul Kürkçü, Öğrenci Gençlik Sendikası’nın (Genç-Sen) İstanbul’daki bir mahkeme tarafından kapatılmasıyla temel hak ve özgürlükleri ağır bir şekilde ihlal edildiğini belirterek, konuyu bir soru önergesi ile Meclis’e taşıdı. 
BDP’li vekil, İstanbul 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nin GENÇ-SEN hakkında verdiği kapatma kararını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sordu.

Önergede, “Türkiye’nin ilk öğrenci sendikası olarak kurulan GENÇ-SEN’in kapatılmasıyla, temel hak ve özgürlükler içerisinde yer alan örgütlenme özgürlüğü, ağır şekilde ihlal edilmiştir” denildi.

Önergede, 2821 Sayılı Sendikalar Yasası uyarınca öğrenciler tarafından sendika kurulamayacağı, sadece işçiler tarafından sendika kurulabileceği gerekçesiyle verilen kararla, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ve uluslararası hukukun görmezden gelindiği kaydedildi.

2821 sayılı sendikalar kanunu öne sürülerek daha önce de birçok sendika hakkında kapatma kararı verildiğinin hatırlatıldığı önergede Erdoğan’a şu sorular yöneltildi

1- Başbakan olduğunuz süre zarfı içinde Türkiye’de 2821 sayılı Sendikalar Yasası’na aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kapatılmış olan kaç sendika vardır?

2- Yürürlükte olan uluslararası sözleşmelerin hükümleriyle çelişen ve uygulandığı durumlarda açıkça anayasanın ihlal edilmesi sonucunu doğuran 2821 sayılı Sendikalar Yasası’nı Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmen kabul ettiği uluslararası sözleşmelere uygun olacak şekilde yeniden düzenlemek için bir hazırlığınız var mıdır?