“Biz Bitti Demeden, Bu Dava Bitmez!”

Ertuğrul Kürkçü ve Levent Tüzel, TBMM’de, Halkların Demokratik Kongresi adına, Hrant Dink cinayeti davası kararını değerlendiren bir basın açıklaması yaptı.

Açıklamanın tam metni şöyle:

Hrant Dink’i katleden örgüt,  Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi kararıyla aklandı. Hrant’ın kanı henüz yerdeyken Başbakan bu cinayetin aydınlatılmasının “namus meselesi” olduğunu söylemişti. Ama İçişleri Bakanlığı ve hükümet parmakların kendilerine uzandığı polis şefleri ve valilerin soruşturulmasına izin vermeyerek devlet içindeki cinayet şebekesini korudu.

Bir “dalga”da onlarca generali gözünün yaşına bakmadan hapse atabilen yargıçlar, Hrant Dink cinayeti davasında bir polis muhbirinden yukarı çıkamadılar.  Kendi “namus”una sahip çıkmayan hükümet, sonunda halkın Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesinin halkın vicdanına saldırmasına suç ortağı oldu.

Hrant Dink’in oğlu Arat Dink soruşturma ve yargılama süreci için “bizimle dalga geçtiler”  demişti.  Dalga dünkü mahkeme kararıyla doruğuna vardı;  örgüt yokmuş, Pelitli çarşısında ayranı kabaran asabi milliyetçi gençler, toplanıp İstanbul’a gelmişler ve Hrant’ı vurmuşlar…

Bu kararı kabullenecek akıl ve vicdan sahibi bir tek insan yoktur. Ama bu sadece bir başka adaletsizlik vakası daha değildir. Bu karar,  avukat Fethiye Çetin’in belagatla ifade ettiği gibi devletin cinayet işleme, “siyaseten katl” geleneğinin AKP iktidarı altında bütün fütursuzluğuyla süregittiği, devlet adına cinayet işleyenin cezasızlığı prensibinin  “İleri Demokrasi”nin de köşe taşı olmaya devam ettiğinin ilanıdır.

Konser bileti sattığı için, kendi kızının fotoğrafıyla eyleme katıldığı için, kendisine gelen elektronik postaları sadece açtığı için, internette ‘görüşme notları’na baktığı için öğrenciler, gazeteciler, BDP yöneticileri, KESK üyeleri, çiftçiler, ev kadınları kısaca AKP iktidarına muhalif  herkesi ağır cezalara çarptıran Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi gözlerimiz önünde işlenen ve organize olduğu “güneş kadar apaçık” olan bu cinayetten, ‘örgütsüz’ bir katiller topluluğu çıkarmayı başarabilmiştir.

Yarın Hrant’ın katledilişinin 5. yıldönümü.

Gerçek katiller cezalandırılmadıkça, gerçeklerle yüzleşemeyen, başkalarının yüzleşmesini dahi reddeden, “dokunan yanar” zihniyetine kul ve köle olan kesimler ve bu davanın bittiğini, kapandığını düşünenler için cevabımızı bir kez daha haykırıyoruz.

“Bu dava biz bitti demeden bitmez”

Ülkede yaşanan karanlık tertiplerin açığa çıkarılması, çetelerin  dağıtılması, halklarımızın eşit ve özgürce yaşayacağı bir toplumsal yaşamın tesisi için Halkların Demokratik Kongresi olarak, tüm emekçileri, demokrasi güçlerini mücadeleye çağırıyoruz.

Yarın Ülkenin birçok yerinde duymayanlara sesimizi bir kez daha duyurmak için sokaklarda olacağız. İstanbul’da saat 13.00’da Taksimden Agos gazetesine yürüyeceğiz.