AKP, yargı-polis vesayeti altında başka bir rejim oluşturuyor.

Balyoz davasını Birgün’e değerlendiren Kürkçü; “Askeri vesayeti tasfiye ettiğini söyleyen AKP, yargı-polis vesayeti altında başka bir rejim oluşturuyor.” dedi

BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü: Bu davada iki şeyden şüphe etmiyorum. Birincisi darbe teşebbüsü olduğundan hiç şüphe etmiyorum. İkincisi de bu mahkemede adil bir yargılama olmadığından hiç şüphe etmiyorum. Bu süreç, egemenler arasında yaşanan bir deve güreşi olarak gerçekleşti. Özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görülen bu davalarda düşman ceza hukuku prensipleri uygulandı. Adil yargılama olmadığı iddialarının şüphe edilecek bir tarafının olmadığı kanaatindeyim. Ancak darbe teşebbüsü olduğu da en az bunun kadar şüphe götürmez. 2000’den başlayarak bu tutuklanmaların olduğu ana kadar, bir hükümet darbesi, askeri zorlama yoluyla idareyi ele geçirme konusunda pek çok birbirini besleyen girişimler oldu. Bu girişimlerin uluslar arası ve iç koşullar açısından başarıya ulaşamadığını görüyoruz.
Bizim konuşmamız gereken şey şu: yaşananlar bir darbe girişimiyle hesaplaşmak bakımından, kendisi başka bir vesayet peşinde koşan bir rejimin bir işe yaramadığını gösterdi. Askeri vesayeti tasfiye ettiğini söyleyen AKP, yargı-polis vesayeti altında başka bir rejim oluşturuyor. Bu arada pek çok suçsuz insanın da hakkının yendiğini söyleyebiliriz. Bu dava AİHM’de çok tartışılacak.
Burada, faili meçhuller, köy yakmalar, JİTEM faaliyetleri vb. halka karşı işlenmiş suçların cezasız bırakıldığını, ama egemenlerin birbirine karşı hamlelerinin hukuk yoluyla tasfiye konusu olduğunu da görüyoruz.
Bu iki egemen kutbun dışında kalan halk kesimleri ve onların siyasi sözcüleri olarak, adil bir yargı, demokratik bir rejim için siyasi mücadelemizi sürdürmemiz, bu çatışan tarafların yanında siyaseten asla yer almadan kendi yolumuzu açmamız gerekir. Bizler, halkın kendi iktidarını ve adaletini kurma mücadelesine devam edeceğiz.

(Birgün)