Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri

Ertuğrul Kürkçü’nün, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin şikayetlerden sonra TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’nu ziyarete davet ettiği dilekçeyi aşağıda bulabilirsiniz.

TBMM İNSAN HAKLARI İNCELEME KOMİSYONU

 BAŞKANLIĞINA,

Aşağıda sıralan Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri; insan hakları örgütlerinin raporlarında ve basında yer almış, aynı zamanda adı geçen cezaevini kişisel olarak ziyaretim sırasında tarafımdan gözlemlenmiştir. Komisyonunuz bünyesinde kurulan Ceza infaz kurumları ve tutukevleri Alt komisyonunun söz konusu şikâyetleri yerinde incelemek amacıyla Tekirdağ 2 No’lu F tipi Cezaevi’ni ziyaret etmesi talebimizi,

Bilgilerinize sunarım.01.12.2011

Ertuğrul KÜRKÇÜ

Mersin Milletvekili

Şikayetler:

  1. 45/1 sayılı Adalet Bakanlığı Genelgesi ile tanınan, 10 kişilik gruplar halinde haftada 10 saat bir araya gelme hakkının uygulanmaması.
  2. Keyfi gerekçelerle verilen disiplin cezaları ile tutsaklara açılan soruşturmaların ömür boyu açık görüş yasağı ve iletişim-ziyaret yasaklarının gündeme gelmesi.
  3. İletişim yasakları nedeniyle mektup alıp gönderebilen kişi sayısının düşmesi buna rağmen idarenin bu sınırlı sayıdaki mektupları da el koyma kararlarıyla engellemesi.
  4. Muayene günleri Pazartesi-Perşembe günleriyle sınırlandırıldığı için muayene-tedavi sürecinin aksatılması “dilekçeniz yok – kaybolmuş – doktor gelmedi”  denilerek bu sürenin daha da uzatılarak hastalıkların ağırlaşmasına neden olunması.
  5. Tutuklu ve hükümlülerin avukatlarına kapalı olarak göndermek istediği mektupların engellenmesi, savunma dilekçelerinden A.İ.H.M başvurularına kadar her şey ayrıntılı incelenmek istenmesi. Buna yönelik infaz hakimliğinin “yalnızca fiziki kontrol yapılabilir.” kararına rağmen hala normal mektuplar gibi teslim edilmesi.
  6. Dedektörlü arama, üst araması, hücre aramaları ya da sayımlar esnasında personelin tavırları sonrasında fiziki saldırıların yaşanması ve yapılan suç duyurularından sonuç çıkmaması.
  7. Kantinde genellikle piyasanın üzerinde fiyatla ürünlerin satılması, ucuz olanı seçme şansı  olmadığı için tutsakların maddi olarak zarara uğratılması.
  8. Günün 23 saati tek kişilik hücrede tutulan Ağırlaştırılmış müebbet statüsündeki  tutsakların yaşam koşullarının düzeltilmesine yönelik taleplere destek veren diğer tutsakların da fiilen hücreye hapsedilmesi, havalandırma kapılarının gündüz saatleri boyunca açık olması gerekirken 10 aydır 2.5 saatle sınırlandırılması.
  9. Cezaevi yönetimi tarafından çeşitli süreli,süresiz yayınların engellenmesi.