GENÇ-SEN’in kapatılması hakkındaki yazılı soru önergesi

Ertuğrul Kürkçü’nün, İstanbul 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, Öğrenci Gençlik Sendikası’nın, kapatılmasına karar verilmesi üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanıtlaması için 16 Kasım 2011 tarihli yazılı soru önergesini aşağıda bulabilirsiniz.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayip ERDOĞAN tarafından Anayasanın 98. ve içtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

Ertuğrul KÜRKÇÜ

Mersin Milletvekili 

İstanbul 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, kısa adı GENÇ-SEN olan Öğrenci Gençlik Sendikası’nın, kapatılmasına karar verilmiştir. Türkiye’nin ilk öğrenci sendikası olarak kurulan GENÇ-SEN’in kapatılmasıyla, temel hak ve özgürlükler içerisinde yer alan örgütlenme özgürlüğü, ağır şekilde ihlal edilmiştir.

2821 Sayılı Sendikalar Yasası uyarınca öğrenciler tarafından sendika kurulamayacağı, sadece işçiler tarafından sendika kurulabileceği gerekçesiyle verilen anılan kararla, Anayasa’nın 90’ıncı maddesi ve uluslararası hukuk görmezden gelinmiştir.

Anayasanın  90’ıncı maddesi  Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası antlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası antlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır.”   ibaresi yer almaktadır.

Türkiye’nin de onaylayarak yürürlüğe koyduğu, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, BM Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Haklar Sözleşmesi, BM Kişisel ve Siyasal Haklar Sözleşmesi, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi gibi uluslararası sözleşmelere göre, örgütlenme özgürlüğü bağlamında yalnızca işçilerin ya da kamu emekçilerinin değil, “herkesin” sendika kurma ve bu sendikalara katılma hakkına sahip olduğu, bu hakkın sınırlanamayacağı ve bu konuda ayrımcılık yapılamayacağı açıkça ifade edilmiştir.

Ancak devletin ödevi bu hakların istisnasız kullanılabilmesini sağlamak olduğu halde yargı kararlarında 2821 sayılı sendikalar kanunu öne sürülerek daha önce de birçok sendika hakkında verildiği gibi GENÇ- SEN hakkında da kapatma kararı verildi.

Bu gerekçe ile;

1-     Başbakan olduğunuz süre zarfı içinde Türkiye’de 2821 sayılı Sendikalar Yasası’na aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle kapatılmış olan kaç sendika vardır?

2-     Yürürlükte olan uluslararası sözleşmelerin hükümleriyle çelişen ve uygulandığı durumlarda açıkça anayasanın ihlal edilmesi sonucunu doğuran 2821 sayılı Sendikalar Yasası’nı Türkiye Cumhuriyeti devletinin resmen kabul ettiği uluslararası sözleşmelere uygun olacak şekilde yeniden düzenlemek için bir hazırlığınız var mıdır?