Aliağa’daki İşçi cinayetinin sorumlusu denetim yapmayan bakanlık mı?

Ertuğrul Kürkçü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde İzmir Aliağa’da SİDER Demir Çelik Fabrikası’nda vinç halatının kopması sonucu hayatını kaybeden iki işçiyi sordu.

09 Mart 2018 Cuma günü SİDER Demir Çelik Fabrikası çelikhane bölümünde kapak ringinin değişimi sırasında vincin kancası kopmuş ve bu sırada çalışan taşeron işçilerden Mehmet Sait Akan (47) ile Mehmet Emin Arık (49), 3-4 tonluk malzemenin altında kalarak yaşamlarını yitirmiştir.

Fabrikada kullanılan ve kazaya neden olan vincin, yönetmelikler gereği 3 ayda bir yapılması gereken periyodik kontrollerinin düzenli yapılıp yapılmadığı belli değil iken, vinçte kapasite fazlası yükü engelleyecek olan kapasite sınırlayıcının da bulunmadığı edinilen bilgiler arasındadır. Kaldırma makinesinin periyodik kontrolünün yapılması halinde cihazın geçer not almayacağı, kullanılamayacağı ya da kapasite sınırlayıcı ile kullanılarak kazanın önüne geçilebileceği meslek odaları tarafından açıklanmıştır. Yaşanan olay, üretim alanında gerçekleştirilen periyodik kontrollerin ve işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerinin önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir.

Olayla ilgili başlatılan soruşturma kapsamında Aliağa İlçe Jandarma Komutanlığı 14 kişinin gözaltına alındığını basına bildirmiştir.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisinin verilerine göre 2017 yılında 60’ı çocuk 116’sı kadın olmak üzere en az 2 bin 6 işçi iş cinayetlerinde hayatını kaybetmiştir.

Bu Gerekçeyle;

1. Bakanlığınız konuyla ilgili İçişleri bakanlığı tarafından açılan soruşturma dışında bir soruşturma başlatmış mıdır?

2. Olay sonrasında görevlendirilen iş müfettişi var mıdır? İş müfettişlerinin hazırlayacağı rapor hangi aşamadadır?

3.Adı geçen işletmenin düzenli denetimi bakanlığınız tarafından yapılmış mıdır? Makine ve teçhizat muayenesi de bu denetime tabii midir? Öyle ise söz konusu taşıyıcıya geçer not hangi denetim sonrasında verilmiştir?

4.İşletmede iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulunmakta mıdır? Bulunmakta ise kazayı önlemeye dönük tedbirlerin alınmamasının nedeni nedir?

5.Söz konusu işletme, işçi güvenliği açısından bu zamana kadar herhangi bir cezaya tabi tutulmuş mudur?

6.Hayatını kaybeden işçilerin sigortalı olup olmadıkları, primlerinin yatırılıp yatırılmadığı konusunda bakanlığınız bilgi sahibi midir?

7.Bu ve benzeri iş kazalarının önlenmesi amacıyla Bakanlığınızın kısa, orta ve uzun vadeli planı var mıdır?