Kürkçü, İçişleri ve Adalet Bakanlıklarına verdiği soru önergelerinde Aram Yayınevi’nin kitaplarına el konulmasını ve kitap yasaklarını sordu.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a:
14.04.2016 günü Kırşehir İli Çayağzı Köyü TŞOF Dinlenme Tesisi Mevkiinde 06 FE 7464 plakalı MNG Kargo firmasına ait araçta Kırşehir İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince yapılan arama sonrasında İzmir TÜYAP Kitap Fuarı’na nakledildiği anlaşılan ve Aram Yayınevine ait 74 kalem toplam 3959 adet kitaba el konulmuştur. 15.04.2016 tarihinde Kırşehir Cumhuriyet Başsavcılığı, kitaplara 5271 sayılı CMK’nın 127/1 maddesi gereğince el koyma kararının onanmasını talep etmiş, Kırşehir Sulh Ceza Hakimliği de el koyma kararının onanmasına karar vermiştir.
Bu el koymaların ön inceleme raporuna dayandırıldığı iddia edilmektedir. Söz konusu ön inceleme raporlarında ise Abdullah Öcalan’ın yazmış olduğu kitaplar örnek gösterilmiştir. Kitapların kapağında Abdullah Öcalan’ın resimleri ve içeriğinde de Abdullah Öcalan’a ait sözler yer almaktadır.
23.04.2016 tarihinde ise Van Kitap fuarında stant açmış olan Aram Yayınları’nın standı İçişleri Bakanlığı’na bağlı sivil polisler tarafından basılmış, 180 kitaba el konulmuştur. Yayınevi standı 24.04.2016 tarihinde tekrar aynı görevliler tarafından basılarak yayınevinin 17 kitabına el konulmuştur.
Bu Gerekçeyle;
- Jandarma tarafından el konulan kitaplar basılması ve yayılması “yasak” kitaplar mıdır?
- Kırşehir il Jandarma ekipleri tarafından el konulan kitapların tümü hakkında “toplatma kararı” var mıdır? Var ise bu kararın her bir kitap için gerekçesi nedir?
- Ön inceleme raporunda iddia edildiği gibi Abdullah Öcalan’ın yazarı olduğu kitaplar hakkında toplatma kararı var mıdır? Bu kitapları basmak ve yaymak suç mudur?
- Savcılık tarafından talep edilen ve hakimlikce de onaylanan el koyma kararı daha önce alınan bir toplatma kararına dayanmakta mıdır?
- Aram Yayınları tarafından basılmış olan kaç kitap hakkında toplatma kararı vardır? Bu kitapların isimleri nelerdir?
Aynı Gerekçeyle İçişleri Bakanı Efkan Ala’ya:
- İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin kargo firmasıyla gönderilen kitaplara el koyma yetkisi hangi mevzuata dayanmaktadır?
- Jandarma ekipleri, el konulan kitaplardan hangilerinin “terör örgütü propagandası” yaptığını ya da yasak kitaplar kategorisinde olduğunu hangi bilgi veya belgeye dayanarak bilmektedir?
- Kırşehir il jandarma birimleri tarafından el konulan kitaplar hakkında daha önceden alınmış bir “toplatma kararı” var mıdır?
4.Söz konusu kitap kolilerinin açılması ve içeriklerine bakılması konusunda emniyet veya jandarma birimlerine emir veren emniyet veya jandarma birimi hangisidir?
- Van kitap fuarında Aram Yayınevi’nin standının basılarak kitaplara el konulması talimatı hangi emniyet birimi tarafından hangi mevzuata göre yapılmıştır?
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.