Kürkçü,Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde Soma maden katliamından sonra işsiz kalan 2831 işçinin tazminatlarını sordu.
Soma Maden Katliamında 301 işçimizin hayatını kaybetmesinden sonra, 30 Kasım 2014’te Soma Holding’e ait Eynes, Atabacası, Işıklar Ocaklarında 2831 işçi işsiz kalmıştır. Bu işçilerin işten çıkarılma tazminatları ile ilgili Maden İş sendikası oyalayıcı açıklamalar yapmıştır.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber 4 Haziran 2015’te basına yaptığı açıklamada konuyla ilgili “TMSF tarafından bu şahısların şirketin ortakların mal varlıklarından mahsup edilmek, ondan karşılanmak üzere işçi alacaklarının öncelikle ödenmesi kanunu çıkarıldı. Bu kanuna o gün TBMM’de gurubu bulunan tüm partiler de destek verdiler. O günden bu yana TMSF yetkilileri, TKİ Genel Müdürlüğü ve şirket yetkilisi sahipleri arasındaki görüşmeler ve çalışmalar sonucunda bugün itibarıyla artık bir mutabakata varıldı. TMSF tarafından alacaklarına mahsuben şirketin sahiplerinin teminatları karşılığı işçilerin tazminat alacakları, taksitler halinde ödemeye başlanıyor. Bunun yarın ya da en geç öbür gün ilk taksiti ödenecek. Alacaklarının yüzde 15-20’si bin 500 ile 2 bin lira, her işçimiz için ilk taksitleri ödenecek. Ondan sonra da birkaç ay içerisinde de tamamı ödenecek.” demiştir.
7 Haziran seçimlerinden 2 gün önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tazminatların ödeneceğini söylemiştir. Aynı gün tazminatların her işçinin hakkettiğinin 1/10’u oranında ödendiği görülmüştür.
Sözkonusu işçilerden az da olsa bir kısmı işe başlamıştır. Tazminatların geriye kalan bölümünün henüz işe alınmayan işçilerin işe başlamasından sonra maaş öder gibi ödeneceği duyurulmuştur.
Bu gerekçe ile;
- Sözkonusu tazminatlar ne zaman ödenecektir?
- Ödenmeyen tazminatların yasal faizi ile birlikte toplam miktarı nedir?
- Tazminatlar işçilere kaç taksitle ödenecektir?
- Bu zamana kadar ödenen tazminat miktarı nedir? Kaç işçiye, kaç taksitle ödenmiştir?
- Tazminatların ödenmesindeki gecikmenin sebebi nedir?
- İşverenin işe alacağı işçiler açısından tazminatların bir tür “koz” olarak elde tutulduğu iddia edilmektedir. Bu iddia ile ilgili Bakanlığınız herhangi bir inceleme başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu incelemenin sonucu nedir?
- Mevcut işveren ile TKİ arasında herhangi bir mahsuplaşma veya ödeme işlemi gerçekleşmiş midir? Gerçekleşmişse bu ödemede işçilerin alacaklarına neden öncelik verilmemiştir?
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.