E. Kürkçü, İçişleri Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nde Meclis toplantısı sırasında 15-20 kişilik bir grup tarafından darp edilen işsiz vatandaşı ve gazetecileri sordu.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin Ocak Ayı Meclis Toplantısının ikinci birleşimi, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz başkanlığında Kongre ve Sergi Sarayı’nda yapılmakta iken, salon dışında Büyükşehir Belediyesi tarafından işten atılan işçilerden birinin protestoda bulunduğu, bu protesto sırasında bina içerisinde 15-20 kişilik grup tarafından engellenip yere yatırılarak darp edildiği haberi Mersin basınında yer almıştır. Tam bu sırada meclis toplantısını takip etmekte olan gazetecilerin de dışarıdaki hareketlenme ve bazı kişilerin dışarıya doğru koşmaları üzerine kapıya yöneldiği, ancak, kapının içeriden ve dışarıdan kapatılarak kısa süre gazetecilerin dışarıya çıkmasına izin verilmediği gazeteciler tarafından ifade edilmiştir.
Yaşanan tartışmalar üzerine kapıyı açtıran gazeteciler, salonun bahçesinde yerde bir şahsın yattığını ve başında bir kalabalık olduğunu görünce olayı görüntülemek istemiş, fotoğraf makinelerini kaldırdıkları sırada, yerde yatan şahsın başında bulunan görevi, yetkisi ne olduğu bilinmeyen, ülkü ocaklarının belediyedeki “grubu” olduğu iddia edilen 15-20 kişi bir anda görüntü almak isteyen gazetecileri tartaklamaya başlamıştır.
Gazeteciler, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabiri Kıymet Gökçe, Mersin’de yerel yayın yapan Mersin İmece Gazetesi muhabiri Soner Aydın, Sabah gazetesi muhabiri Adnan Açıkgöz, Akdeniz Gazetesi muhabiri Necdet Taş ve Haberci Gazetesi muhabiri Taylan Candar ile şahıslar arasında arbede yaşanırken, Soner Aydın ve Adnan Açıkgöz saldırganlar tarafından yumruklanmış, Necdet Taş ile Soner Aydın’ın boğazını da sıkan saldırganlar, uzun süre gazetecileri tartaklamıştır. Yaşanan arbede, bazı belediye görevlilerinin araya girmesiyle sona ererken, olay yerine polis çağıran gazeteciler, saldırganlardan şikayetçi olmuştur.
Gazetecilerin Mersin’de daha önce de Büyükşehir Belediye Zabıtalarının kötü muamelesine ve saldırısına muhatap oldukları bilinmektedir.
Bir yanda en demokratik hakkını kullanarak protesto gerçekleştiren bir işçi, diğer yanda onun darp edilmesini haber yapmaya çalışan gazeteciler, her ikisi de şiddet mağduru olmuştur. Bunun yanında protesto özgürlüğü, basın özgürlüğü, halkın haber alma özgürlüğü şiddet yoluyla ihlal edilmiştir.
Bu gerekçe ile
1- Mersin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığında geçen söz konusu olayda gazetecileri ve işsiz kalan vatandaşı darp eden grupta bulunan kişilerin kimlikleri tespit edilmiş midir? Edilmişse bunlar kimlerdir?
2- Bu kişilerin Büyükşehir Belediyesi’nde herhangi bir resmi görevleri bulunmakta mıdır? Resmi görevleri yoksa o an orada hangi amaçla bulunmakta oldukları soruşturulmuş mudur?
3- Bu kişiler Büyükşehir Belediyesi’nden veya onun birlikte çalıştığı herhangi bir taşeron firmadan maaş almakta mıdır?
4-Söz konusu grubun iddia edildiği üzere herhangi bir parti veya dernekle ilişkisi olduğu belirlenmiş midir?
5-Mersin Büyükşehir Belediyesi bu olayla ilgili soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturma hangi aşamadadır?
6-Bakanlığınız bu olayla ilgili soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturma hangi aşamadadır?
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.