Kürkçü, Milli Eğitim Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında kapatılan okulların yerine İmam Hatip okullarının açılmasını sordu.
Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü’ne ait internet sitesinde yayınlanan “667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye Göre Kapatılan Özel Okul Listesi”yle toplam 1056 okulun kapatıldığı açıklanmıştır.
Basında yer alan takip haberleri ve Eğitim iş kolundaki sendikaların kendi çalışma alanlarındaki gelişmeleri izleyerek yaptıkları açıklamalara göre 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında kapatılan bu okulların %80’den fazlası İmam Hatip Okulları’na dönüştürülmüştür. Bazı okullara ise, hiçbir yasal ve yönetmelikte böyle bir statüsü olmamasına rağmen “imam hatip fen lisesi” “imam hatip sosyal bilimler lisesi” gibi tabelalar asılmaktadır.
Bilindiği gibi TEOG 3’üncü nakil döneminde de boş kontenjanların en büyük bölümünü imam hatip ve meslek liseleri oluşturmaktadır. İstanbul’da ilk yerleştirmede İmam Hatiplerin 6’da 1’i boş kalmasına rağmen el konulan 15 okul İmam Hatip Lisesi’ne dönüştürülmüştür. Pendik ilçesi Anadolu Liseleri’nde tek bir boş kontenjan olmadığı halde, İmam Hatip Liseleri’nde 279 boş kontenjan oluşmuştur. Ankara’da el konulan 7 okul da İmam Hatip okuluna dönüştürülmüş, İzmir’deyse İmam Hatip Liseleri’nin neredeyse yarısı boş olduğu halde el konulan Yamanlar Kolejleri’nin de içlerinde yer aldığı 4 okul İmam Hatip’e dönüştürülmüştür.
Bu gerekçe ile
1– “667 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye Göre Kapatılan Özel Okul Listesi”nde yer alan 1056 okuldan kaçı İmam Hatip Okulu’na dönüştürülmüştür?
2- 1056 okuldan kaçı Anadolu Lisesi’ne kaçı Fen Lisesi’ne dönüştürülmüştür? Anadolu ve Fen Liselerine kayıt yaptırmak isteyen öğrenci sayısı daha çok olmasına karşın bu okulların sayıca İmam Hatip okullarından daha az olmasının sebebi nedir?
3- Hangi kategoride kaç okula, kaç kontenjana ihtiyaç olduğuna, yeni açılan ya da devralınan okulların hangi kategorideki okullara tahsis edileceğine Bakanlığınız hangi plana ve hangi önceliklere göre karar vermektedir, toplumun talebiyle bakanlığınızın uygulamaları arasındaki bu büyük fark nereden kaynaklanmaktadır?
4– İmam Hatip Okuluna dönüştürülen okulların toplam öğrenci kapasitesi ne kadardır? Bu okullara 2016-2017 öğretim yılında kaç öğrenci kayıt yaptırmıştır, ülke çapında toplam kaç boş kontenjan vardır ve illere göre nasıl dağılmaktadır?
5- Milli Eğitim Bakanlığı mevzuatında “İmam Hatip Fen Lisesi” veya “İmam Hatip Sosyal Bilimler Lisesi” vb. tanımlamalar var mıdır? Var ise bunların dayanağı ve statüsü nedir? Yok ise, bu adlar altında açılan okullara ilişkin olarak Bakanlığınız bir düzenleme yapmayı düşünmekte midir?
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.