Kürkçü, Başbakanlığa verdiği soru önergesinde Ankara katliamında hayatını kaybeden kişi sayısını ve yaralıların durumunu sordu.
10 Ekim 2015 tarihinde İŞİD terör örgütü, Emek ve demokrasi güçlerinin çağrısıyla Ankara’da yapılan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne iki canlı bomba ile intihar saldırısı düzenlenmiş, yüzü aşkın insan yaşamını yitirmiş, onlarcası yaralanmıştır. Üzerinden üç aya yakın bir süre geçmesine rağmen katliamın boyutlarının ne olduğu konusunda net bilgiler kamuoyuyla paylaşılmış değildir. Özellikle ölü ve yaralı sayısı hakkında farklı bilgiler yer almaktadır. Bilgi almak için başvuran yurttaşlara adli süreç devam ettiği için bilgi verilmemiş, halkın hakikate ulaşmasını önlemek için bariyerler icat edilerek devreye sokulmuştur. Bu yaklaşım katliamın yargılanması ile anılmasını aynı kefeye koymak anlamına gelmektedir.
Dünyadaki benzer katliamlara baktığımızda yurttaşların kayıpları anmaları için isimlerin gizlenmesinin bir örneğine daha rastlayamıyoruz. Norveç, Paris, İngiltere vb katliamlarda hayatını yitirenler, herkesin ortaklaştığı acının bir parçası haline yüzleşme ve açıklıkla gelebiliyor. Örneğin Norveç katliamından sonra etkilenenlerin tamamına bir yıl boyunca psiko-sosyal destek verilmiştir. Toplumsal barışın bir kavram olmaktan çıkarak gündelik hayatın bir parçası haline gelmesinin yolu öncelikle hayatta kalanların güçlendirilmesi, yas süreçlerine saygı duyulması, açıklık, cezasızlığın önlenmesi ve onarıcı adalet olacaktır. Ankara Katliamı’nın yanı sıra, tüm diğer büyük acılarda bu mekanizmaların işletilmesi hem geçmişle yüzleşme, hem de barış için kritik öneme sahiptir.
Bu Gerekçeyle;
- Ankara Katliamı’nda kaç kişi hayatını kaybetmiştir? Bu kişilerin isimleri nedir ve hangi şehirlerin nüfusuna kayıtlıdırlar? Doğum tarihleri nedir?
- Katliamdan yaralı olarak kurtulan, tedavisi süren ve taburcu olan kişi sayısı nedir? Bu kişilerin isimleri nedir ve hangi şehirlerde ikamet etmektedirler?
- Kaç kişi katliamdan kaynaklı psikolojik travma ile uzmanlara başvurmuştur?
- Hükümet olarak, bu ve benzeri katliamlara tanıklık eden yurttaşların korku, panik ve çaresizlik duygularından kurtulması için onarıcı bir program çalışmanız var mıdır? Var ise içeriği nedir?
- Katliamın unutulmaması amacıyla hükümetiniz tarafından yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır? Varsa bu çalışmanın içeriği nedir?
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.