Roboskî katliamının ikinci yılında Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Ertuğrul Kürkçü, soruşturma sürecini ve politik sonuçları ETHA’ya yorumladı: “Genelkurmay Başkanı 29 Aralık 2011’de hava harekatının sorumluluğunu üstlendi, ama Erdoğan onu korumayı seçti.”
“Roboskî’nin çözümsüzlük ve savaşla ilişkisi var” diyen Kürkçü, Roboskî’yi çözmek için gereken irade ortaya konulmadığı için çözüm sürecinin yürümediğini belirtti.
Roboskî dosyasının çok net olduğunu ve açıkça “failer belli” dediğini belirten Kürkçü, faillerin Genelkurmay Başkanı Necdet Özel ve Başbakan Erdoğan olduğunu kaydetti. Kürkçü, “Ancak onları yargı önüne çıkaracak olan irade de kendileridir” dedi.
Yolsuzluk ve rüşvet operasyonuna dikkat çeken Kürkçü, soruşturmanın hedefi olan kişilerin soruşturmayı yürütmekle görevli olanları tayin etmekle yetkili olduğunu hatırlattı, “Roboskî’de de tüm mesele de bu çerçevede yürüdüğü için iki adım ileriye gidilemedi” diye konuştu.
Genelkurmay Başkanı’nın 29 Aralık ‘2011’de yaptığı açıklamada, hava saldırısının tüm sorumluluğunun kendilerinde olduğunu açıkladığını hatırlatan Kürkçü, “Hava bombardımanın sorumlusu olanların, ölümlerden de sorumlusu olduğu apaçık olduğu halde Başbakan, Genelkurmay Başkanı’nı yargı önüne gönderecek gücü kendinde bulamadı, onu korumayı istedi. Çözümsüzlüğün gerisinde bu var” dedi.
HDP Eş Başkanı Ertuğrul Kürkçü, sınır ötesi bir harekatın yalnızca Sınır Ötesi Harekat Tezkeresi’ne dayanılarak yapılabileceğini hatırlattı, “Tezkerenin bu kararı vermekle görevlendirdiği hükümetin kendisidir. Hükümet bu yetkisini Genelkurmay’la paylaşmıştır. Bu iki kurumun başındakiler Tayyip Erdoğan ve Necdet Özel, Roboskî katliamının sorumlusudur” diye konuştu.
‘KABUL EDİLEMEZ BİR SUÇ ORTAKLIĞI İÇERİSİNDELER’
Kürkçü, Roboskî katliamının araştırılması için Meclis İnsan Hakları Komisyonu Uludere Alt Komisyonu tarafından hazırlanan ve “kasıt yoktur” denilen rapora ilişkin hazırladığı muhalefet şerhinde bunları açıkça ifade ettiğini, ancak bunun AKP’li üyeler tarafından kabul görmediğini hatırlattı.
Kürkçü şöyle konuştu: “AKP’liler olayda bir ‘kasıt’ olmadığını söylediler. Kasıt olmadığını söyleyebilmek için failin kim olduğunu bilmek gerekiyordu. Ama onlar failin kim olduğu noktasını boşlukta bıraktılar. Üstelik olayı, gerilla harekatına yönelik alınmış bir tedbir olarak göstermeye çalıştılar. Heronların görüntülerine dair ASELSAN teknisyenlerinin verdikleri rapordaki zaman ve mekan çizelgelerinin yerlerini farklı göstererek güneyden gelen bilinmeyen kişilerin mevcudiyeti iddia etmeye çalıştılar. Yani neresinden baksanız kabul edilemez bir suç ortaklığı içinde hareket edildi.”
Gelinen noktanın, hükümetin katliamın sanıklarını saklaması ve kendi sorumluluğunu yargıdan kaçırması anlamına geldiğinin altını çizen Kürkçü, katliamın ikinci yılında demokratik kamuoyunun, halkın temsilcilerinin ve Roboskî köylülerinin yapması gerekenin bir kez daha hakikati haykırmak olduğunu söyledi. (ETHA, 25 Aralık 2013)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.