Mersin’de Kürkçü dengeleri bozacak

Mersin’de eskisi gibi yoğun göç almadığından ya da gelenler Antalya ve İstanbul’a ‘atladıklarından’ 12 olan milletvekili sayısı 11’e düşmüş. Geçen dönemde milletvekillikleri AKP, CHP ve MHP arasında bölüşülmüş; bağımsız aday da 3 bin oyla kaybetmiş…

12 Haziran farklı olacak… Yoğun bir seçim telaşı yaşanıyor. Mersin’de; en çok konuşulan aday, BDP’nin desteklediği bağımsız milletvekili aday Ertuğrul Kürkçü… ‘İyi bir sosyalist’.

En çok çalışan aday. Zaten disiplinli bir yazar-gazetecidir.

Hafta sonu da açılışlarla, toplantılarla, taziyelerle geçti.

Mersin merkezin en büyük ilçesi Akdeniz’in belediye başkanı Fazıl Türk BDP’li. Merkezdeki bir diğer ilçe Toroslar’ın başkanı da MHP’li. Merkezin üçüncü ilçesi Yenişehir ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı da CHP’li. Buradan da anlaşılacağı üzere yörüğüyle, Kürt’üyle, Arap’ıyla tam bir Türkiye mozaiği Mersin.

Geçtiğimiz cumartesi günü Hrant Dink’in adı verilen parkın açılışındaydı Ertuğrul Kürkçü. Buradan Akdeniz’deki ‘Demokratik Çözüm’ çadırının olduğu yere geldi. Alkışlarla, zılgıtlarla karşılandı burada Kürkçü.

Çadır ilginçti. Etrafından dizi dizi el bombasına benzeyen kapsüller sarkıyordu. Ne olduğunu merak edip sorunca “Daha önce bu çadırı kaldırmak için gelen polislerin attığı gaz bombasının kapsülleri bunlar” karşılığını aldık. Yüzlerce kapsülden bir sergi yapmışlardı Mersinli Kürtler. Çadıra gelenleri bu bomba kapsülleri karşılıyordu.
Çadırın çok yakınında kurulan Emek-Der’in açılışı da vardı. Kürkçü, burada da alkışlarla ve zılgıtlarla karşılandı.

Tarım emekçileri, depo ve nakliye işçileri artık bu yapı altında örgütlenecekti. Kürkçü açılışta yaptığı konuşmada “Kürtlerden emeğin kurtuluşu”na kadar geniş bir yelpaze çizdi.

Bu sırada Mersinli sosyalistlerden bir 78’li yanımıza yanaşıp “Bu işçileri örgütlemek için çok uğraştık ama başaramadık. Çünkü gerek tarımda, gerek nakliyede, gerekse de inşaatta çalışan işçilerin hemen hepsi Kürt. Biz örgütleyemedik ama onlar kendi içlerinden çıkan örgütçüler aracılığıyla derneklerini kurdular” diyordu.

Seçim kampanyası sırasında gençten bir Mersinli gelmiş Kürkçü’nün yanına “Abi senin yüzünden karımla kavga ettik” diye… “Karımla kime oy vermemiz gerektiğini konuşuyorduk. Ben CHP dedim, karım da sana oy vereceğini söyledi. Aramızda kavga çıktı ama sonunda anlaştık. Ben CHP’ye oy vereceğim, karım da sana.”

Mersin’de ne olur? Kürkçü’ye kazanacağı gözüyle bakılırsa, bir parti 4 olursa, diğer iki parti birer kayıp verebilir.

Yalçın Bayer
Hürriyet