Kürt sorunu, mevcut rejim içinde çözülemez

Türkiye Kürt meselesini çözmek, Kürt meselesinin çözümsüzlüğün yol açtığı faşizmle başa çıkmak için mevcut rejime karşı demokratik bir kurtuluş planını ortaya koymak zorunda.

Esma Yılmaz’ın sunduğu Haber Aktüel 13 bültenine katılan HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Türkiye’nin son 40 yılına damgasını vuran ve hala çözülmeyi bekleyen Kürt sorununu ve 36 yıllık çatışmalı süreci ARTI TV’ye değerlendirdi. Kürkçü, 36 yıldır devam eden bu sorunun faşizmin kışkırttığı sömürgeciliğin hakim olduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde çözülmesinin mümkün olmayacağını belirtti.

‘Kürtlerin kurtuluşu, Türkiye halklarının kurtuşunun bir dinamiğidir’ diyen Ertuğrul Kürkçü, “Bu meseleye Türkiye halklarının el koyması ve Kürtlerle muhattaplık oluşturulacak bir demokratik hükümeti inşaa etmesi.” ifadesini kullandı.

‘KART – KURT SAFSATASI GERİDE BIRAKILDI’

Ertuğrul Kürkçü, 36 yıllık süreci şöyle değerlendirdi:

“36 yıl önce bugün 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirelin ifadesiyle 29. Kürt İsyanı’nın başladığını tespit ediyoruz. Bu sadece bizim açımızdan değil devletin merkezi kurumlarının da kabul ettiği gerçek bir ifadedir. Bu gün bu ifade tercih edilmiyor ama gerçek budur. Bu ifade iki açıdan önemlidir. Birincisi memleketin müzbin bir isyanlar silsilesinden geçmiş olduğunu kabul ediyor. Öte yandan da karşı karşıya kaldığımız durumun bir terörizm değil bir halk isyanı olduğunu temsil ediyor. Bu çok önemli devlet ilk kez Kürtlerin dağda yürürken ‘kart kurt’ sesleri çıkartan dağ Türkleri olduğu safsatasını bir kenara bıraktı ve hakikati kendi adıyla çağırmayı denedi. Bu en önemli meselelerden biri.”

‘KÜRTLER İSYANLARINI EVRENSEL BİR İLKEYE DAYANDIRDI’

“Demirel’in Kürt İsyanı’nı kendi ifadesiyle Kürt Realitesi’ni bakıldığında 36 yıl önce bugün başlayan isyanın farklı olduğunu görüyoruz. Önceki isyanlar ya aslında isyan değildi. Devletin kışkırtması sonucu yaşanıyordu ya da Kürtler gerçekten tahammül edilmez koşullar karşısında bir stratejik plandan yoksun olarak köylü isyanlarına başvuruyorlardı. Son isyan bu açıdan 36 yıl sürmesini çok sağlam ve inkar edilmez bir evrensel ilkeye dayanmasına borçlu. Bu da Kürtlerin kendi kaderlerini tayin hakkına dayanıyor olmasıyla ilgili.”

‘KÜRTLERİN KOLEKTİF VARLIĞI KABUL EDİLMEDİ’

“Türk Devleti’nin isyanın ulusal niteliğini kabul etmesine rağmen Kürt taleplerinin hala inkar etmesi, çok güçlü bir çatışmaya yol açtı haliyle. Kayıp sayısı büyük, çoğunluğu mücadeleye katılan ve mücadeleye onay veren Kürtler olmak üzere yaklaşık yüz bine yakın bir kayıp sayısından bahsediyoruz. Bu aynı zamanda mücadelenin de göstergesi aşağı yukarı. Yirminci yüzyılda yılda bu kadar büyük insan kaybına yol açan başka isyan yok. Buradan yola çıkmak üzere kimi hükümetler tedbirler önerdiler. Fakat bu tedbirler her zamanlar yarım gönülle alındı. Her şeyden önce Kürtlerin kolektif bir varlık olduğunu kabul etmedi.”

‘ÇIKIŞ PLANINA SAHİP TEK GÜÇ YİNE KÜRTLERDİ’

“İkincisi Kürtlerin kaderinin dört ülkede birbirine bağlı olduğunu, Lozan Anlaşmasıyla birlikte nihai olarak belirlenen sınırların Türkiye Cumhuriyeti sınırlarının dışında üç bölgede başka Kürtlerin de kaderlerinin birbirine bağlı olduğunun dolayısıyla bir bölgesel mesele ile karşı karşıya olduğunu kabullenmedi. Bana sorarsanız çıkış planına sahip olan tek güç yine Kürtlerdi. Demokratik Özerklik ve Demokratik Cumhuriyet seti içerisinde Türkiye’ye son 10 yılda çok büyük dönüşümlere yol açan bir plan sundular. Fakat 2015’ten beridir de bu plan şiddetle eziliyor. Çünkü Türk egemen sınıfları için barışın pahası savaşın pahasından çok yüksek. Kürtleri yönetime katmak eşit haklı yurttaşlar olarak devletin yönetimini Kürtlerle paylaşmak demek. Ben doğrusu çıkış yolunun bu olduğunda ısrar ediyorum.”

‘TÜRKİYE HALKLARI SÜRECE EL KOYMALI’

“Bugün yönetenler şunu düşünüyorlar Kürdistan’ın tamamına hakim olup ezebilirlerse bu açıdan Kürtlerin heveslenmelerin de önünü kesebilirler. O yüzden Irak’ı Suriye’yi istila etmek ve istilaları Kürtlerin yaşadığı her yeri istila etmek bugün bu asgari strateji egemen sınıflara yok gösteriyor. Fakat bu strateji aslında bir kriz yoluna dönüyor. O yüzden aslında çıkış yolumuz bu meseleye Türkiye halklarının el koyması ve Kürtlerle muhattaplık oluşturulacak bir demokratik hükümeti inşaa etmesi.”

‘CUMHURBAŞKANLIĞI HÜKÜMET SİSTEMİ İLE ÇÖZÜLEMEZ’

“Bu doğrudan faşizmin kışkırttığı sömürgeciliğin hakim olduğu Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi içerisinde çözülemeyecek. Bu açıdan Türkiye Kürt meselesini çözmek, Kürt meselesinin çözümsüzlüğün yol açtığı faşizmle başa çıkmak için mevcut rejime karşı demokratik bir kurtuluş planını ortaya koymak zorunda. Kürtlerin kurtuluşu, Türkiye halklarının kurtuşunun bir dinamiğidir, bu bir nimettir. Bu nimetten yararlanacak yetkin bir siyasi kadroya sahiptir. Sadece bunların organize olup işin yönetimini ele almak için harekete geçmesi gerekmektedir.”