HDP Onursal Başkanı Kürkçü ve CHP Milletvekili Tanal, Torunlar Davası’ndan beraat etti.
Kürkçü ve Tanal’ın 7’şer yıl hapis cezası ile cezalandırılmasının istendiği dava bugün karara bağlandı. İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki son duruşmada iki vekil de üzerlerine atılı suçtan beraat ettiler.
Kürkçü ve Tanal 8 Eylül 2014’te DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve Türk-İş İstanbul Şubeler Platformu’nun, Torunlar Rezidans’a ait inşaatta yaşanan “iş cinayeti”ni kınamak ve sorumluların hesap vermesi talebiyle düzenlediği basın açıklamasının ardından devam eden protestolarda “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etme” ve “görevi yaptırmamak için direnme” ile suçlanıyorlardı.
Gösteriden bir gün önce 7 Eylül 2014’te İstanbul, Mecidiyeköy’de Galatasaray Klübü’ne ait eski Ali Sami Yen Stadı ile özelleştirilen Tekel Likör Fabrikası arazisi üzerinde süregiden “Torun Center” rezidans ve iş merkezi inşaatında işçileri taşıyan asansör 32. kattan düşmüş, 10 işçi yaşamını yitirmişti. İnşaatı Adalet ve Kalkınma Partisi’ne (AKP) yakınlığıyla bilinen Torunlar Holding’e ait Torunlar İnşaat Şirketi yürütüyordu.
Olay gecesi HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, HDP milletvekilli Sırrı Süreyya Önder ve Levent Tüzel ile DİSK Genel Sekreteri Arzu Çerkesoğlu inşaat alanına gelerek işçileri dinlemiş ve seri ihmallerin yol açtığı bir iş cinayetinin gerçekleştiğini belirleyerek basını bilgilendirmişlerdi. Kürkçü, “iş cinayeti”nin gerçekleştiği şantiyede asansörün düştüğü boşluğu, işçilerin barındıkları ve çalıştıkları alanları fotoğraflayarak gazetecilerle paylaşmış, bu bilgiler yaygın medyada ve toplumsal muhalefet haber ortamlarında paylaşılmıştı.
Basın açıklamasına Halkların Demokratik Partisi (HDP) Onursal Başkanı, Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve İstanbul milletvekilleri Sebahat Tuncel ve Levent Tüzel ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekilleri Mahmut Tanal ve Melda Onur ile DİSK, KESK, TMMOB, TTB yönetcileri de katılarak işçilere destek vermişlerdi.
İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, Tanal ve Kürkçü’nün avukatları katıldı.
Tanal, savunmasında, milletvekili olduğunu ve TOMA’yı bir kürsü gibi kullanarak açıklama yaptığını söyledi. Siyasi kimliği nedeni ile bu davanın açıldığını belirten Tanal, beraatini istedi.
Daha sonra söz alan Kürkçü’nün vekili Mustafa Bayram Mısır, Kürkçü’nün basın açıklamasının ardından olay yerinden ayrıldığını, hazırlanan fezlekede de adının yer almadığını belirtti.
Mahkeme heyeti, davanın başlamasından iki yıl sonra Tanal ve Kürkçü’nün beraatine karar verdi.
Ne olmuştu?
7 Eylül 2014 tarihinde Mecidiyeköy’de Ali Sami Yen arsasındaki Torun Center inşaatında işçileri taşıyan asansör 32. Kattan aşağı düştü, 10 işçi yaşamını yitirdi.
Yaşamını yitiren işçilerin isimleri şöyle: Tahir Kara, Hıdır Ali Genç, İsmail Sarıtaş, Bilal Bal, Cengiz Tatoğlu, Murat Usta, Menderes Meşe, Vahdet Biçer, Ferdi Kara, Cengiz Bilgi.
8 Eylül’de basın açıklamasının ardından inşaat şantiyesinin önünde protestoyu sürdürmek isteyen işçi sendikalarının eylemine izin verilmeyince milletvekilleri Kürkçü ve Tanal, işçilerin basın açıklamasının önlenmemesi için polis yetkilileriyle görüşmüştü.
Mahmut Tanal TOMA’nın basın açıklaması yapmak isteyenlerin üzerine hareketlenmesi üzerine aracın üzerine çıkmış, “TOMA, zaten vatandaşın üzerine saldırıyor. Bu TOMA hukuk dışı. Hukuk dışına engel olmak için vatandaşa kalkan olduk. Burada insanlar basın açıklaması yapıyor. Dağılan insanlara su, biber gazı sıkıyorlar. Böyle bir hukuk olmaz, olsun. Adaletleri batsın. Onun için burada, bu TOMA’nın halkın üzerine sus sıkmaması için barikat kurduk” demişti.
İş cinayetiyle ilgili iddianame olaydan 41 gün sonra hazırlandı. 10 işçinin can verdiği faciaya ilişkin soruşturmada Torunlar GYO Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, Torunlar GYO Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Emre Torun, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Torun, Torunlar GYO Muhasebe Müdürü Lütfü Vardı, Torunlar İnşaat Satın Alma Müdürü Abdülvahit Kaplan, Torun Center Proje Koordinatörü Tuncel Akarçay, İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Haluk Okur’un yanısıra Bektaş Ateş ve Özmen Özmenoğlu hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmişti.İ stanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı’nın hazırladığı iddianamede, asansör firması ve iş güvenliği uzmanlarının bulunduğu dördü tutuklu 25 şüphelinin “Taksirle 10 kişinin ölümüne sebebiyet vermek” suçundan 2,5 yıldan 22,5 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.
25 sanıktan 12’si Torunlar GYO, beşi Geda Majör Asansör firması, sekizi NCA İş ve İş Güvenliği firmasında görevli.
Proje Müdürü Murat Aytimur, Geda Major Asansör Firması teknik sorumlusu Önder Türksoy, asansör teknikerleri Adem Akyıldız ve Turgay Dalkılıç tutuklu yargılanmaya başlandı. Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde davanın 3. Duruşması 20 Şubat 2015’de görüldü ve tutuklu sanıkların hepsi serbest bırakıldı.
23 Mart 2018’de davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, asansör bakım ve tamir işlerinden sorumlu şirket çalışanları Önder Türksoy, Ümit Savul, Turgay Dalkıç ve Adem Akyıldız ile inşaat firması bünyesinde çalışan Murat Aytimur, Bünyamin Keskin, Emre Öz ile iş güvenliği firması çalışanları Ahmet Sait Demir ve Mert Çanakçı’nın üzerilerine atılı, ‘taksirle ölüme sebebiyet’ vermek suçundan, önce 10 yıl hapis cezasına hükmetti.
Daha sonra sanıkların sabıkasız oluşu ve duruşmalardaki davranışları dikkate alınarak cezanın sekiz yıl dört aya indirilmesine karar verdi.
Mahkeme, bu sekiz yıl dört ay hapis cezasını ise, ‘sanıkların suçu taksirle işlemeleri ve tali kusurlu olmaları’ gerekçesiyle günlüğü 20 liradan 60’ar bin 800’er lira adli para cezasına çevrilmesine hükmetti.
27 Ekim 2016’daki duruşmada 103 sayfalık bilirkişi raporu mahkemeye ulaşmış, raporda kazaya sebep olan kişi ya da kişilerin kesin olarak tespit edilemediğinden asli kusurlu kişinin tespit edilemediği belirtildi.
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.