Kürkçü, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yeni otogarda kira fiyatlarını yüksek tutmasının düşündürücü olduğunu belirterek, “Haksızlığa uğrayan tarafın yanında olacağım ve Meclis’te elimden ne geliyorsa yapacağım” dedi.
HDP Mersin Milletvekili Kürkçü, son günlerde Mersin gündeminin üst sıralarında yer alan yeni otogardaki yazıhane ve dükkan fiyatlarının yüksek olduğu eleştirileri çerçevesinde otogar işletmecilerini ziyaret etti. Mevcut otogarın durumu, yeni otogardaki ihale şartları konusunda işletmecilerden bilgi alan Kürkçü, karayolu taşımacılığının cazibesini yitirdiği bir dönemde, yeni otogardaki kira fiyatlarının çok yüksek tutulmasının düşündürücü olduğunu kaydetti. Ticari faaliyetlerden çok anlamadığını ancak, yeni otogarla ilgili süreci incelediğinde ortada bir haksızlık olduğunu gördüklerini kaydeden Kürkçü, “Haksızlığa uğrayan tarafın yanında olacağım ve Mecliste elimden ne geliyorsa yapacağım” dedi.
Otogar işletmecilerinin sıkıntılı günler geçirmesinden MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz’ı sorumlu tutan ve sert dille eleştiren Kürkçü, Kocamaz’ın ticari mantığın kabul etmediği bir dayatmada ısrar ettiğini öne sürdü. “Fiyatlar bu düzeyde tutulursa, yeni otogar ihalesine Mersin firmaları girmezse kim girecek?” diye soran Kürkçü, şöyle devam etti: “Dışarıda bu ihaleyi bekleyen şirketler mi var? Hayır. Öyleyse buradaki mantık, esnafı cezalandırma mantığı olabilir. Ama Mersinli işletmeciler bu ihaleye girmezlerse cezalandırılan kamu idaresi olur ve o yatırım çürümeye bırakılır” dedi.
Yaşadıkları sıkıntıyla ilgili Kürkçü’ye bilgi veren Otogar işletmecilerinden turizmci işadamı Sinan Koç ise ihale süreci başladığında Başkan Kocamaz’dan randevu talep ettiklerini, ancak olayın basına yansımasından sonra Kocamaz ile görüşebildiklerini anlattı. Yeni otogardaki yazıhane ve işyerleri için kira bedeli belirleyen Belediye Encümeni’nin konuya vakıf olmadığını, bedeller belirlenirken Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar Odası ya da Milli Emlak Müdürlüğü’nden görüş alınmadığını iddia eden Koç, “Adana’da, Kayseri’de, Antalya’da otogar kira bedellerinin daha ucuz olduğunu Sayın Başkan’a ilettik. Buna rağmen ihaleye çıkmakta ısrar edildi. Biz de mahkemeye başvurduk ve mahkeme usul hatasından dolayı ihaleyi iptal etti. Ancak belediye yönetimi, fiyatları biraz daha artırarak ikinci bir ihaleye çıktı. Şu ana kadar gördüğümüze göre, belediye yönetimi bu işin çözümü noktasında olumlu bir adım atmayacak. Bu durumda biz de ihaleye girmeyeceğiz. Zaten otogar esnafının bu ihaleye girecek gücü de yok. Dışardan başka insanlar gelip alır mı? Olabilir, sonuçta umuma açık bir ihale” diye konuştu.
Karayolu taşımacılık sektörünün devlete en fazla katkı sağlayan sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Koç, “Bir otobüs 1 milyon lira. Otobüs alınca kontağı çevirmeden yüzde 18 vergi veriyoruz. 200 bin lira vergi verip otobüsü işletiyoruz. Otogarlara giriş çıkış parası veriyoruz. Akaryakıta para veriyoruz. Lastiğe para veriyoruz. Otogarların ana geliri kira bedelleri değil giriş çıkış ücretleridir. Mersin Otogarı’na yılda 4,5 milyon lira ödüyoruz. Eğer bu otogarlara daha az sayıda işletmeci gelirse zarara uğrayan belediye olur. Bu otogarla ilgili rant iddiaları var. Eğer bu otogarda bir yer kiralayıp birkaç ay sonra birine yüksek miktarda hava parasıyla devrediyorsak doğru burada rant vardır. Ama burada kimse aldığı işyerini devretmiyor. Kendisi işletiyor. Belediyenin Gelirler Müdürlüğü arşivine baksınlar. 1986’dan beri kaç işyeri kiralanmış, kaç lira kira parası verilmiş hepsi görülür” ifadelerini kullandı.(İha)
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.