İdam hükmünden halkın vekilliğine: Kürkçü

12 Mart 1971 askeri muhtırası sol gençlik hareketinin üstüne demir yumrukla yönelmiş, Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen idam cezalarının infazı beklenmeye başlamıştı. Bu idamları engellemeye çalışan Türkiye Halk Kurtuluş Partisi/Cephe (THKP/C) ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) militanı 11 kişi, 30 Mart 1972 günü, kaçırdıkları 3 İngiliz görevliyle birlikte Tokat Niksar’a bağlı Kızıldere Köyü’nde kıstırıldılar. Mahir Çayan, Sinan Kazım Özüdoğru, Hüdai Arıkan, Ertan Saruhan, Saffet Alp, Sabahattin Kurt, Nihat Yılmaz, Ahmet Atasoy, Cihan Alptekin ve Ömer Ayna’nın öldürüldüğü operasyonda, 11. devrimci ise sağ yakalandı.

Bu isim, Mersin’den Blok desteğiyle milletvekili seçilen THKP/C’li Ertuğrul Kürkçü’ydü.

Kürkçü, sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı ve idama mahkûm edildi, 1974’te çıkan genel afla cezası 30 yıla çevrildi. 18 Ekim 1970’te Türkiye Devrimci Gençlik Dernekleri Federasyonu (Dev-Genç) Genel Başkanlığı’na seçilmişti Kürkçü. Dev-Genç’in son başkanıydı ama ötekiler gibi onun da gençliği cezaevinde geçti. 14 yıl ‘yattıktan’ sonra 1986’da infaz yasası değişikliğiyle serbest kaldı.

Çıktıktan sonra devrimci harekete bağlılığını sürdürdü ve birden fazla kuşağın ‘başucu kitabı’ olan ‘Sosyalizm ve Toplumsal Mücadeleler Ansiklopedisi’nin yayın yönetmenliğini yaptı. Kurucuları arasında yer aldığı ÖDP’deki ayrışmaların ardından, şu an Sosyalist Yeniden Kuruluş Parti Girişimi içerisinde yer alıyor.

Demokratik Toplum Kongresi üyesi de olan Kürkçü bianet.org haber sitesini de kapsayan Bağımsız İletişim Ağı projesinin koordinatörlüğünü yapıyor ve gazeteci-yazar olarak çalışıyordu. 68 gençlik hareketinin simge isimlerinden Kürkçü Mersin genelinde yüzde 10, merkez ilçe Akdeniz’de ise yüzde 25 oy alarak milletvekili seçildi.

Radikal