İçişleri Bakanı Muammer Güler’e Gümüşsuyu’nda gerçekleşen Adalet Yürüyüşüne polisin sert müdahalesi ile ilgili soru önergesi
Gezi Parkı olaylarında yaşamını yitiren ve yaralananların faillerinin yargılanmaları için Antalya’dan 18 Temmuz Perşembe günü “Adalet Yürüyüşü” başlatan grup İstanbul’a 20 Ağustos 2013’te ulaşmıştır. Antalya, Eskişehir ve Ankara’dan yürüyerek yola çıkan 13 kişi akşam saatlerinde Beşiktaş İskelesi’nden Gezi Parkı önünde basın açıklaması yapmak için yola çıkmış, gençlerin kötü muamele ile karşılaşmadan ifade özgürlüğü hakkını kullanabilmelerine yardımcı olmak amacıyla BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de gençlerle bir araya gelmiştir.
Saat 21.00 sıralarında 3 otobüsle gelen İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı çevik kuvvet polisleri hiçbir slogan atmadan, trafiği engellemeden, kaldırımdan yürümekte olan grubun önünü Gümüşsuyu Caddesi üzerinde, İstanbul Teknik Üniversitesi yakınında keserek dağılmalarını istemiştir. Çevik Kuvvet komiseri, gruba Valiliğin emirleri uyarınca kimseyi Gezi Parkı’na yaklaştırmayacaklarını bildirmiştir. Bunun üzerine 7-8’i yürüyüşçü gençler, diğerleri onları karşılayan arkadaşları olan yaklaşık 20 kişilik grup Gümüşsuyu Parkı’na inen merdivenlerin önünde oturmak zorunda kalmışlardır. Çevik kuvvet ekipleri, bir saat kadar sonra oturan gençleri yerlerde sürükleyerek merdivenlerden uzaklaştırmış, o sırada Kürkçü’nün de yüzüne ve vücuduna sıvılaştırılmış biber gazı sıkılmış, vekil ve diğerlerinin yüz göz ve vücutları ağır bir biçimde gazdan etkilenmiş, kimi gençler darp edilerek merdivenlerden yuvarlanmışlardır.
Bu Gerekçe ile
1- İstanbul Gezi Parkı’nda basın açıklaması yapılması hangi yasaya dayanılarak yasaklanmıştır? İstanbul ve diğer illerde basın açıklaması yapmanın yasak olduğu başka mahaller de var mıdır? Varsa isimleri nelerdir?
2- Gezi Parkı’nda uygulanan yasak hangi süreyle sınırlıdır?
3- Olayda milletvekili olduğunu açıkça söyleyen ve milletvekili dokunulmazlığına sahip olduğu bilinen Ertuğrul Kürkçü’nün hareketlerini kısıtlamak üzere önünün kesilmesi ve gaz sıkılmasının yasal bir dayanağı var mıdır? Yoksa, bu tutumlarıyla yasayı ihlal eden güvenlik görevlilerine karşı bir soruşturma başlatılmış mıdır?
4- Gençlerin ifade hakkını engelleyen, onların hareket özgürlüğünü kısıtlayan ve hiçbir direniş göstermedikleri halde onlara karşı orantısız güç kullanan güvenlik güçleri hakkında bakanlığınız bir yasal/idari soruşturma başlatmış mıdır? Başlatmışsa bu soruşturmanın içeriği nedir?