Kürkçü, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na verdiği soru önergesinde bakanlığın atık kağıt işçilerinden kağıt alanlara 140 bin tl ceza kesme kararını sordu.
Bakanlığınız tarafından 20 Ocak 2016 tarihinde atık kağıt toplayıcılarından kağıt satın alan şirketlere ve esnafa tebligat ve denetim memuru göndererek tebliğ ettiği karara göre kağıt toplama işçilerinden atık kağıt alanlara 140 bin TL ceza ödeyecekleri bildirilmiştir. Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere uygulamaya koyduğu düzenlemeyle binlerce kağıt işçisini bir anda işsiz bırakan bu karar, yalnızca az sayıda işçinin firmalarda çalıştırılması, geri kalanının da bir anda işsiz kalması yani sektördeki atık toplama kapasitesinin düşürülmesi anlamına gelmektedir. Basına yansıyan haberlerde Ankara merkezli SİMAT Şirketi ve Çınar Kağıt Şirketleri isimli iki firmanın, faaliyetin düzensizliğinden şikayet ederek bu kararı aldırdığı iddia edilmektedir. Atık Kağıt İşçileri Derneği’nin açıklamasına göre firmaların tüm Türkiye’de 1 ayda topladığı kağıdı sokakta kağıt toplayan işçiler, yalnızca Ankara’da 1 haftada toplamaktadır. Atık kağıt işçilerinin kağıt toplaması engellendiğinde firmaların günlük topladığı atık artacak bu da karlarının artmasına sebep olacaktır. Aynı derneğin verilerine göre Türkiye’de yaklaşık 500 bin kişiye gelir sağlayan kağıt işçileri, topladığı kağıtları atık toplama tesislerine satarak ailelerinin geçimini sağlamaktadır.
Bu gerekçeyle;
- Türkiye’de çalışmakta olan atık kağıt işçisi sayısı kaçtır? Bunların haftalık kağıt toplama kapasitesi nedir?
- Türkiye’de atık kağıt toplama işinde faaliyet gösteren firma sayısı nedir? Bu firmaların isimleri nelerdir? Bu firmaların haftalık kağıt işleme kapasitesi ne kadardır?
- Atık kağıt işleme ve toplama işi yapan firmaların çalıştırdığı işçi sayısı kaçtır? Her bir firmanın çalıştırılacak işçi kapasitesi ne kadardır?
- Bakanlığınız sözkonusu kararı alırken basında iddia edildiği gibi SİMAT ve Çınar Kağıt şirketleriyle görüşmüş müdür? Görüşmüşse bu görüşmeler hangi tarihlerde olmuştur? Bu görüşmelerin içeriği nedir?
- Bakanlığınız tarafından yüzbinlerce kişiyi ilgilendiren bu karar sonucunda işsiz kalacağı açık olan atık kağıt işçilerinin istihdam edilmesi amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile koordineli bir çalışma yürütülmüş müdür? Yürütülmüşse bu çalışmanın içeriği nedir?
Yorum yazabilmek için oturum açmalısınız.